Do najmanjše podrobnosti

Skrbno in premišljeno urejeno mestece ustvarja intimnost in domačnost.

Kar želim povedati, ne zahteva prav veliko bsed, sem se odločila. Slike bodo čisto dovolj zgovoren material. Mogoče celo kdo najde kakšen navdih za svoj vrt, svojo ulico,   vhod, svojo verando …

Nekoč sem neki urednici prinesla fotografije svojega najljubšega koščka kalifornijske obale, bohemskega, letoviškega in umetniškega mesteca Carmel by the Sea. Hitro jih je ošinila in zavzdihnila: »Ja, ja, nice, ampak zame čisti ameriški kič.« Khm, no od tod naprej se ne bomo več pogovarjali, sem si mislila. Niti sama ne vem, zakaj sem se že prvič zatreskala v hišice, ki so videti kot domovanja iz Sneguljčice in sedem palčkov. Najbrž tudi zaradi umetnikov in umetniških galerij, ki jih srečaš, če ne na vsakem prvem, pa vsaj na vsakem tretjem koraku. Ali pa zaradi prelepih sprehodov ob Pacifiku … Vendar na tem mestu nisem hotela izlivati srca in vzdihovati, ampak samo deliti nekaj impresij mesteca.
Vse skupaj učinkuje kot celota, vse je povezano in vse pristaja drugo k  drugemu, pa naj gre za domove meščanov, hotele, trgovine, restavracije ali galerije, celo vhod do zobozdravnika ali psihiatra je tlakovan in obdan s pisanimi vrtovi. Ne vem sicer, kdo je meščane učil, ampak zdi se, da so prevzeli neko estetiko bohemskega nereda, kjer začuda kljub pisanosti, natrpanosti in različnim stilom vse deluje in se povezuje v celoto. Nekako imaš občutek, da si povsod doma – vsak vrt, vsak kotiček, vse je na dosegu, in ko prideš v restavracijo, se počutiš, kot bi prišel na zabavo na vrtu. K prijateljem, se razume. Vse mesto diha intimnost in domačnost, vsak kotiček je skrbno urejen, premišljen in zapolnjen, da ustavi pogled. Seveda pa je tudi polno francoskega in španskega vpliva ter pisanosti, kar pomeni, da celota ne mora biti hladna, ampak posrečena kombinacija, ki namiguje, da si se znašel v drugem svetu, kjer sta najpomembnejša stil in dizajn.
Najbrž to res ni mesto za ljubitelje minimalizma, je pa gotovo mesto za tiste, ki znajo  izstopiti in se prepustiti drugačnemu, malce pravljično urejenemu svetu.
 
Pia K.
Foto: UZ
 
 
P.s.: Čeprav gre samo za detajle mesteca, bi fotoaparat lahko obračala za 360 stopinj, pa bi povsod dobila podobne, vendar drugačne motive.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PiaK
6. maj 2010

Povezave


Lepše kot doma

Malo rdeče, malo zelene, malo vijolične - moderna fasada?

Kopalnico ima

Torte pa to

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...