Križ na Tržaškem (Santa Croce)

S fotoaparatom predstavljamo slikovito kraško vas in opazujemo ohranjeno stavbno dediščino in urejanje bivalnega okolja.

S pomočjo navdihujočih fotografij se bomo sprehodili skozi vas Križ (Sante Croce), ki leži na drugi strani naše državne meje, vendar na slovenskem nacionalnem ozemlju. Križ kar kipi od domačnosti, novega življenja, obnavljanja, hkrati pa je prav na vsakem vogalu čutiti odtis preteklosti: pa naj bodo to vaško odlagališče fičkov, krasne vrtnice, ki plezajo po stenah, ali spomeniki in pokopališče. To je ena tistih vasi, za katere ti ni žal, da si se sprehodil po njih. Zdaj ko se začenjajo prebujati pomladne sape, se lahko odpravite v Križ na nedeljsko potepanje, da se naužijete vonja, barv in razgleda.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

Križ (Santa Croce) je bil ribiška vas 200 metrov visoko nad morjem. Zaradi zelo kamnitega kraškega območja je bilo morje za veliko družin skorajda edini vir preživljanja. Obstaja zgodbica o snubljenju premožne deklice iz zaledja, ki jo je fant zasnubil tako, da ji je pokazal morje in rekel: »To pa je moja njiva.« Razgled iz Križa ti namreč vzame sapo, saj vidiš od Pirana do Gradeža in še dlje. Tako je ribič deklico prepričal, saj ona pred tem še nikoli videla morja in jo je očaralo.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

Tudi čupa je bila doma na tej obali. Kaj je čupa? To je čoln, izdolben iz debla. Zelo arhaično plovilo se je tod ohranilo tako dolgo zato, ker ni bilo pristanov, kamor bi lahko pospravili plovila. Čupo pa so povlekli na kopno, da je valovi niso poškodovali. Edina čupa, ki si jo lahko prosto ogledamo, je danes razstavljena v Etnografskem muzeju v Ljubljani in so jo takoj po drugi svetovni vojni čez morje odpeljali na drugo stran zaliva, v Jugoslavijo, saj je bil ta primerek iz Nabrežine še edini obstoječi na terenu. Križani pa so bili zelo podjetni in so takrat vsi imeli že večja plovila. V Križu pripravljajo ribiški muzej, ki bo imel tudi enkratno lego, tako da se bo od tam odpiral razgled na to veliko modro njivo.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trstLjudje so v bregu po paštnih gojili oljke in vinsko trto, ki nima težav z uspevanjem, saj jo morska sapa osuši škodljive vlage, sonce pa oskrbi z obilico sladkorja. Malo bolj stran leži vas Prosek, kjer so prav tako v bregu gojili trto. Od tod prihaja znano vino prosecco, saj so domačini do pred kakimi petdesetimi leti ali celo manj pridelovali rahlo peneče se vino. Trta za to vino se imenuje glera in iz teh krajev so jo ponesli v bližnji Veneto ali Benečijo, kjer se je uveljavilo pridelovanje tega znamenitega in svetovno znanega vina.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trst

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trstOb prazniku vaških zavetnikov sv. Petra in Pavla je v vasi zelo občutena procesija, ki se je udeležijo žene in dekleta v narodnih nošah. Križani so namreč zelo ponosni na svojo vas in svoje poreklo. Radi se družijo in nastopajo skupaj, denimo za pusta, prirejajo nogometne tekme med Dolnjim in Zgornjim Križem in so nasploh zelo povezani. Kako ne bi bili?

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

Njihove hiše se tiščijo druga druge, tesne uličice predelov, kjer so živeli ribiči, ne dovoljujejo niti prehod avtomobilov - nekoč niti vozovi niso mogli tam mimo, saj so bili nepotrebni: ribič niso potrebovali vozov. Predeli, kjer so živeli kmetje, pa so premogli nekoliko širše ulice. Zaradi burje in utesnjenosti so Križani nekaj zasebnosti dosegli s tem, da so svoje borjače ogradili.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

Kljub temu pa, če bomo pozorni, bomo kmalu ugotovili, da en borjač včasih obkroža kar štiri ali celo pet bivališč. Po nekaj desetletjih, ko je veliko starih hiš propadalo, se danes mladi Križani radi in ponosno vračajo v stare hiše.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

Obnavljajo jih z veliko mero ljubezni in spoštljivosti, njihovi dosežki pa so naravnost navdušujoči. V vas se namreč vrača življenje, na oknih cvetijo gorečke (pelargonije), pročelja spet dobivajo svoje barve.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

V svojih nedrih skriva vas veliko skritih kotičkov. 

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

Kotičkov, kjer se je čas ustavil za nekaj desetletij in ki čakajo, da se življenje vrne med njihove zidove.

 

kriz_s.croce_izletnakras_trst

 

Foto: MojcaK, KlemenB
Besedilo: Jasna Simoneta 

Dom in Stil
18. feb 2011
spremenjeno 20. feb 2011

Povezave


Trgatev, vandima, bandima, malica in vinotok

V vrsti kot hiše v Trsti

Trst, mesto kave

Braška majska potepanja

Pedrovo in hiša Abram

Goče pri Branici

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...