Podeljene nagrade za najlepše hiše

Nagrajeni sta trajnostna in arhitekturna odličnost.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so sinoči odprli razstavo Hiše sveta, na kateri se bo ves mesec predstavljalo 45 najlepših stanovanjskih hiš z vseh celin, zgrajenih v zadnjih dveh letih. Po preverjanju in iskanju informacij smo ugotovili, da nagrajujejo hiše, ki so bile končane v zadnjih dveh letih. 

Nagradili so dva individualna projekta, in sicer z nagrado za inovativno odličnost in nagrado za arhitekturno odličnost.

 

 

Nagrado za inovativno odličnost so podelili hiši 712 H španskega arhitekturnega biroja H Arquitectes. Zgrajena je v trikotni obliki in ima samo tri zunanje stene, na sredini pa majhen hodnik, ki povezuje vse prostore. Hiša leži nižje od ceste, in če jo opazujemo od zgoraj, se streha zdi kot četrta zunanja stena. Dostop vanjo je mogoč z vseh strani.

 

 

 

Hiša je zgrajena iz opeke, ki je na notranji strani pobarvana v belo, na zunanji pa ostaja naravne barve.

 

 

Ves postopek gradnje, od temeljne plošče do zaključka, si lahko ogledate na povezavi. Med načrtovanjem in izvedbo hiše se je proračun zmanjšal za 65 %, zato so se pri načrtovanju morali držati vodila, da so uporabili le najnujnejše.

 

 

 

Nagrada za trajnostno odličnost je pripadla stekleni hiši švedskega biroja Unit. Investitorja sta kupila majhno kmetijo, zgrajeno v klasičnem slogu švedskih kmetij Sestavljena je iz treh stavb, ki s treh strani uokvirjajo dvorišče, to so hiša, hlev in lopa, ki se uporablja za orodje in garažo. Lastnika sta želela povečati hišo, saj je bila premajhna za vso družino in hkrati v slabem stanju.

 

 

Odločili so se za stekleno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov. Znotraj te steklene hiše je 70 m2 pokrite površine, preostalo pa je viden vrt. Na strehi  notranje hiše je našla svoj prostor tudi majhna terasa. Družina je tako v ostrem švedskem podnebju pridobila vrt, ki ni odvisen od vremenskih vplivov, klima v stekleni hiši pa je po meritvah sodeč zelo podobna podnebnim razmeram v Sevilli. Zanimiva je cenovna primerjava, saj sta investitorja za dodatnih 250 kvadratnih metrov plačala enako, kot bi ju stalo le 100 kvadratnih metrov klasično grajene hiše.

 

 

 

Za uravnavanje temperature skrbi računalnik, toplotna črpalka pa pozimi iz zemlje črpa topel in poleti hladen zrak. Tako je treba hišo le še dodatno ogreti ali  ohladiti.

 

 

 

Dom in Stil
17. maj 2012

Povezave


Hiše na drevesu

Hiše sveta - nagrada Hiše

Izgubljena v Parizu - hiša

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...