Steklena fasada na farmi, ki to ni

Sodobna arhitektura v zgodovinskih jedrih, steklena fasada iz nizozemskega biroja MVRDV posnema okoliške kmetije.

V nizozemskem mestu Schijndel so že vse od leta 1980 razmišljali in zbirali predloge, kako bi zapolnili praznino na mestnem trgu, ki je bila precej večja, kot je običajno za mestni ali vaški trg, saj so bile stavbe okrog njega porušene med drugo svetovno vojno. 

 

 

V arhitekturnem biroju MVRDV so pripravili sedem različnih predlogov, zadnji, sedmi, je bil končno potrjen – lokalna skupnost je bila zelo udeležena pri izbiri, tako s pozitivnimi kot negativnimi pripombami ter z alternativnimi predlogi. Nazadnje so se odločili za stavbo, v kateri je več salonov, trgovin in celo center dobrega počutja. Stavba na prvi pogled ni nič posebnega: arhitekti so za poslopje s 1600 kvadratnimi metri površine izbirali obliko značilne nizozemske kmetije. Ideja se jim je utrnila prav zato, ker so dovoljeni gabariti objekta po urbanističnih pravilnikih ustrezali dimenzijam obstoječih kmetij v okolici vasi. Arhitekturni biro je tako fotografiral vsa okoliška posestva in oblikoval načrt, ki jih po gabaritih posnema.

 

Stavbo so povečali za 1,6-kratnik prvotnih kmetij. Na ovoj iz stekla so s posebno tehniko nalepili kolaž fotografij fasad okoliških kmetij. Tako zunanjost stavbe deluje kot prava farma. Steklo je na nekaterih stenah bolj prozorno kot na drugih, odvisno pač od namembnosti notranjih prostorov in odprtin v stavbi.

 

 

V zadnjih letih smo že videli nekaj poskusov, da bi z mimezo vključili nove objekte v središča različnih krajev, tako s pomočjo ogledalnih stekel kot s poslikanimi fasadami. Vključevanje sodobne arhitekture v zgodovinska jedra sodi namreč med najbolj vroča vprašanja, ki vznemirjajo tako strokovnjake kot prebivalce.

 

Več slik najdete tu: MVRDV

Dom in Stil
28. jan 2013
spremenjeno 31. jan 2013

Povezave


Podeljene nagrade za najlepše hiše

Izgubljena v Parizu - hiša

Hiše sveta - nagrada Hiše

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...