Pršut in teran - ideje za postrežbo

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

Pršut, teran  na borjaču na Krasu - vse barve naše jeseni in drugačne ideje za dekoracijo pogrinjka na osmici.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

V kleteh po Krasu raste tiho šepetanje mošta, ki  ga je to leto  sonce pojilo in burja ostrila - kmalu bo iz njega novi teran, rubinasto rdeč je zrasel iz kraške zemlje, bogate z železom. Pod stropom  še vedno binglja lanski pršut in lansko vino je v sodih že uležano. "Ma kej prideste na osmico?"  pokliče oni teden Savo. Pridemo.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Fraska na križišču pred vasjo pove: tu je osmica.  Šop bršljana že desetletja in desetletja označuje domačijo, kjer za nekaj dni prodajajo svoje vino in pridelke, pa še kaj skuhajo. Obiskovalci večinoma ne vedo, da je Marija Terezija leta  1784 z dekretom določila osemdnevni rok, v katerem lahko domačije enkrat ali dvakrat na leto prodajajo svoje pridelke.

 

Dekret je tako ali drugače preživel države od  Avstro-Ogrske in Italije do Jugoslavije in samostojne Slovenije in  osmice so  velika privlačnost Krasa, pa tudi Vipavske doline. Na domačijah se enkrat ali dvakrat na leto po deset dni prodaja domače vino in hrano - najbolj cenjena sta pršut in teran, v slast pa gredo tudi jota, štruklji, njoki, toč, frtalje in supe ...  - skozi stoletja se je oblikovala avtohtona kuhinja, mešanica slovanskih in sredozemskih okusov.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Pršut je najboljši na roko narezan, da toplota salamoreznice ne pokvari okusa mišičnih in maščobnih vlaken. Gospodar ga da na kavaleto in reže, reže ... Sveže odrezan je rubinaste barve. Pršut vsebuje več beljakovin kot svinjsko stegno. Samo soljeno meso, vsaj eno leto počasi in potrpežljivo sušeno na kraški burji, je kompaktne strukture, sladkastega vonja in na jeziku se kar raztopi. Nekoč ga je Kraševec zelo malo pojedel, saj ga je prodal Tržačanom in drugim meščanom, da je lahko plačal davke. Dva pršuta sta imela ceno enega prašiča.  Danes ima zaščiteno geografsko označbo, kar pomeni, da tako poimenovana mesnina v resnici premore tehnologijo in okuse tega območja in tradicije.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Običajen bel krožnik je tukaj zamenjal pladenj Oskarja Kogoja v obliki lista. Črna žgana glina poudari pršutove barve. Gospodar je iz brajd prinesel nekaj refoškovih grozdov, gospodinja je dodala rdeče kale, da povežejo barve mesa in vina. Unikatna keramična posoda in steklena valjasta vaza.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Bel kruh iz domače peči se najbolj poda k pršutu. Vino? Afnanje gor ali dol, pecljati kozarci s primerno veliko čašo dajo pivcu veliko več užitka kot navadni kozarci  za vodo.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Ko se gostje za silo odteščajo z narezanim pršutom,  začnejo vohati, kaj tako diši iz kuhinje. Gospodinja bo na borjač prinesla frtaljo. Potem lonec jote. Njoke z zajčkom. Še ni dosti? Bi malo toča? Za konec pa štruklje.  Tokrat stari pogrnjeni  sod dopolnjuje naš šopek.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Če smo prej barvno zgodbo gradili na zadržani rubinasti v dialogu s prusko modro in naravnimi toni, se tu pridružijo vse barve jeseni.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Sinji krožniki, na njih za pozdrav gostom granatno jabolko kot simbol rodovitnosti, plodnosti in uspeha.

 

Pršut in teran, kraški gastronomski znamenitosti, na sodu na borjaču

 

Vino v kozarcih se razživi ob radoživih tonih. Na borjač lega dobra volja.

 

Teran in pršut - ideje za postrežbo

Ko smo to pojeli, je dal Franc nov pršut na kavaleto,
žena je šla pej spečt eno frtajcu sz panceto.
Franc sem reku: "Ustav se malo, ma dosti je blo, dej!"
"Muči!" je reku, "tiho bod an pij an jej!"
Ni bl druzga ko ga ubogat, tiho bit an vse do jutra, dragi moji, jest an pit.
Ka se je zdanilo, smo še zapojali, ma da pokale so šipe,
an pole vsak še ene mičkene tripe smo udarli za fruštek tako počres.

 

E, soj cajt so bli ljudje res bolj ljepi an bolj debjeli,
ka so radi kej popili, kej pojeli an so se radi med sabo imjeli,
ka človk če slabo je, zna dobit slabo kri an tak čovk je slabe volje
an se strašno rad jezi
.

Iztok Mlakar: Franc Frančeškin

 

 

Teran in pršut - ideje za postrežbo

 

Ti stari oljni opleski v steklenično in turkizno zeleni so tudi na Krasu vse bolj redki. Vendar ali morajo res izginiti prav vsi?  

 

Teran in pršut - ideje za postrežbo

 

Tako je minilo popoldne na borjaču Čotove kmetije v Vrhovljah pri Dutovljah, kjer so domači Dominstilovi ekipi nudili gostoljubje, da je ustvarjala svojo  osmico z drugačnim dekoriranjem,  čez kakšno leto pa bodo osmico pripravili tudi oni, saj gradijo in urejajo primerne prostore zanjo. 

 

 

Stiliranje: MatejaD, Mirjam

Foto: Pullga, KB

Dom in Stil
15. okt 2010
spremenjeno 19. okt 2010

Povezave


Ideja za jesensko dekoracijo mize - jabolka

Štanjel - kras in lepote zgodovine

Stojalo za muffine, sladice, sadje

Trgatev, vandima, bandima, malica in vinotok

Moški rojstni dan

Jesen poje v meni

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...