Moški rojstni dan

Praznovanje rojstnega dne kot iz filma - pecivo, nostalgično steklo in porcelan

Moški rojstni dan - pečemo! Saj ne poznamo niti enega moškega, ki ne bi bil sladkosned, zato pa vemo za mnoge ženske, da  že leta  niso pojedle nič sladkega.

 

Moški rojstni dan

 

Mali mož gleda: mafini in kolački, rezine in rulade, potice in piškoti, smetana in cukr, čokolada in marmelada - to pa je praznik, ko ima oči rojstni dan!  Čez deset, dvajset, petdeset let bo veliki mož spet  nekje jedel kostanjevo rulado, ko bo začutil njeno voljnost in sočnost  in se mu bo okus razlil po jeziku, se bo spomnil tiste svetlobe v oktobru, očijevega rojstnega dne, pravljične mize in od njih bo spomin zdrsel k vsem obrazom rojstnega dne, rokam ki so ga pestovale  in odrinjale, k vsem "kako si že velik, Pikec; pazi, Pikec, to je dragoceno steklo, Pikec, ne dotikaj se stojala, lahko se prevrne, Piiikec, si lahko na miru; smo ti že rekle, Pikec, da pusti mafine ..."

Saj poznate tisto o Proustu, magdalenicah in  debelih špehih, ki jih je potem napisal? Tako gre to, vse se shrani v sivi gobi na našem mentalnem podstrešju. Kakšen izgubljeni čas bodo iskali naši  mali možje in žene? 

      

Moški rojstni dan

 

Kaj pa pripravljajo, če se človek potem še dotakniti ne more? si misli mali mož. On je tudi pomagal: pri babi je mešal za piškote, teti je nesel orehe, mami je hotel  namazati rulado, pa je iz ljube mami zrasel zmaj: "Piiikec, ven, sem ti rekla!" In sta šla. on in oči. Na velik sprehod, da so vsi prijatelji, frendi in žlahta tisti čas pripravili: presenečenje!!! Nič se bat, je že on očiju povedal, naj pazi, ko se vrneta domov! 

Potem njegov oči, veliki oči, ki ima danes rojstni dan, malega moža dregne: "Ej stari, kaj boš? Kostanjevo liziko? Vzemi, saj danes imam rojstni dan!"

 

Moški rojstni dan

 

Mizo za ta rojstni dan smo pripravljali z mislijo na nostalgične stare kredence, porcelan, steklene doze in stojala za pecivo v njih.

 

Moški rojstni dan

 

Želeli smo ustvariti vtis brezčasnosti in spominjanja na lepše plati minulih desetletij. Ker je jesen, smo izhajali iz kostanja, jesenskih barv in ji dodali mnogo bele - ker je slovesna.

 

Moški rojstni dan

 

Šli smo se tudi izvirnost: mafine smo dali kar v škatlo z razdelki za čajne vrečke. Kostanjeve lizike smo zložili v železno stojalce. Nepričakovane kombinacije ljudi presenečajo in spodbujajo.

  

Moški rojstni dan

 

Na takem kovinskem stojalu bi še skoraj ponesrečen šarkelj postal filmski lepotec, kaj šele mafini s koketno figo na sredi in luštna kostanjeva rulada!

 

Moški rojstni dan

 

Ker imamo srečo z najlepšo nedeljo v oktobru, lahko posedamo na vrtu. Kakšna odejica  in tvidaste blazine kljub rumenemu soncu niso odveč.

 

 

Najprej jemo z očmi, zato vse sladice razpostavimo v všečno celoto. Potem bomo prinesli samo še krožnike, prtičke in pribor - ina naše delo je končano. Vse je na mizi, čas je za druženje in klepet.

 

Moški rojstni dan

 

Sveče namesto svečk na torti. Ena velika in debela zaleže za deset let.

 

Moški rojstni dan

 

Naša nostalgija  

 

Moški rojstni dan

 

Očetova malinova marmelada za barvno in aromatično poživitev

 

Moški rojstni dan

 

List

 

Moški rojstni dan

 

Sladki muškat k ruladi, fini jabolčni marmeladi in smetani 

 

Moški rojstni dan

In še venček iz srobota, trdoleskinih plodov in ruja.

 

"Oči vse najboljše za rojstni dan!"

"Sine, hvala! Skrbi me, da si pojedel preveč sladkega!"

"Oči, a veš, da  tudi mene skrbi, da si ti pojedel preveč sladkega!"

 

Moški rojstni dan

 

To je naša tokratna fotozgodba o moškem rojstnem dnevu s kostanjevimi in jesensko obarvanimi sladicami, čudovitim steklom, porcelanom in imenitnimi stojali, škatlami in z nostalgijo - lepo praznujte in vse najboljše!

 

 

Stiliranje: MatejaD

Foto: KB

Vsa posoda na mizi je iz trgovine Gion v Mariboru.

 

Dom in Stil
22. okt 2010

Povezave


Preproste ideje za kostanjev piknik

Pogrinjek za praznik češenj

Domača pisarna - zgodba o uspehu

Pršut in teran - ideje za postrežbo

Gorenje - nagrajeno z zlatim priznanjem

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...