Rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Še enkrat pečemo za moški rojstni dan in za praznike.

Prazniki pred vrati: družili se bomo, vabili in odhajali v goste, pekli bomo sladice, tudi kostanjeve -  nekaj receptov objavljamo, tako kot smo že objavili ob članku Moški rojstni dan prvo serijo receptov pod naslovom Pečemo za rojstni dan.

 

Kostanjeve sladice? Le kdo bo  lupil goro kostanja za kostanjev pire, ki je nujen zanje? Kako najlaže pripravimo kostanj za slaščice? Ni tako naporno: kostanj skuhamo do mehkega, prerežemo na polovičke in z žličko izdolbemo sredico. Zatem ga zmeljemo v multipraktiku in kostanjev pire je pripravljen.

 

Moški rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Kostanjevi mafini z vaniljevo kremo

Najbolj seksi mafini, kar si jih lahko predstavljate! Namesto rezine fige na vrhu jih lahko okrasite z malinami, čokoladnim ostružkom, glaziranim kostanjem ali čim podobnim. Ti kolački bodo predmet poželenja na še tako polni mizi!

 

Potrebujemo:

za testo:
150 g masla,
240 g moke,
žlico pecilnega praška,
150 g sladkorja,
3 jajca,
180 ml mleka,
ščepec soli,
100 g naribane jedilne čokolade,
80 g pretlačenega kuhanega kostanja,
vaniljev sladkor;

za kremo:

prašek za vaniljev puding,
300 ml mleka,
200 g masla,
150 g sladkorja v prahu.


Penasto umešamo maslo s sladkorjem. primešamo jajca in vaniljev sladkor. V maso presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sol in dolijemo mleko ter vse dobro premešamo. Primešamo še čokolado in kostanj in testo nadevamo v modelčke. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 20 minut.

Za kremo prašek za vaniljev puding zakuhamo v vrelo mleko, pokrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi. Penasto umešamo maslo in sladkor v prahu in dodajamo ohlajen puding po žlicah. Kremo nabrizgamo z zvezdastim nastavkom na pečene in ohlajene mafine.

 

Moški rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Kostanjeva piškotna potica

Še ena od naših potic. Verjemite: prepričanje, da je peka potice zahtevna stvar, je samo predsodek! Ta potica bo zaradi masla dolgo ostala sveža.

Potrebujemo:

za testo:

40 g svežega kvasa,
400 g moke,
250 g margarine,
1 jajce,
1 rumenjak,
100g sladkorja,
50 ml mleka;

za nadev:

300 g pretlačenih kuhanih kostanjev,
150 g piškotnih drobtin,
50 g sladkorja,
200 ml sladke smetane,
jajce.

Kvas raztopimo v mleku, dodamo žlico sladkorja in počakamo, da prične vzhajati. Zmešamo moko, jajce, rumenjak in margarino. Dodamo kvasec in zamesimo testo. Pustimo počivati 30 minut.

Kostanjev pire zmešamo s piškotnimi drobtinami, sladkorjem in smetano. Če je nadev pregost, dodamo še malo smetane. Testo razvaljamo na tanko in namažemo z nadevom. Zvijemo kot tanjšo potico in položimo v namaščen pekač. Premažemo z rumenjakom in pečemo pri 170 stopinjah Celzija približno pol ure.

Moški rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Kostanjeva rulada

Hitro narejena, sočna in dišeča - en kos ne bo dovolj!

Potrebujemo:

za biskvit:
5 jajc,
5 žlic sladkorja,
2 žlici moke,
3 rebra ribane čokolade;

za nadev:
200 g pretlačenih kuhanih kostanjev,
50 g sladkorja v prahu,
200 ml sladke smetane.

Jajca in sladkor penasto umešamo, nato dodamo moko in ribano čokolado. Maso zlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 8 minut pri 200 stopinjah Celzija. Pečen biskvit zvrnemo na folijo, ga zvijemo in počakamo, da se ohladi.

Za nadev smetano stepemo, dodamo kostanjev pire in sladkor. Namažemo na ohlajeno testo in zvijemo v rulado.

 

Moški rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Kostanjeve kroglice

Te preproste kostanjeve "lizike" so bile uspešnice tokratne peke: otroci so jih razgrabili. Morda bi se splačalo tako "prodati" tudi  brokoli in korenje?

Potrebujemo:

100 g piškotnih drobtin ali zdrobljenega biskvita,
200 g pretlačenih kuhanih kostanjev,
100 g masla,
200 ml sladke smetane,
50 g sladkorja,
50g čokolade
in čokoladno kuverturo za obliv.

Zmešamo vse sestavine, če je masa preredka, dodajamo drobtine, če je pregosta, pa smetano. Oblikujemo kroglice in vanje zapičimo palčko. Kroglice damo na hladno, da se strdijo, nato jih pomočimo v stopljeno čokoladno kuverturo in damo v papirnate košarice.

 

Moški rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Čokoladni  mafini s kostanjevo kremo

Tak posladek lahko naredimo po kateremkoli receptu za čokoladne mafine in nanje nabrizgamo kremo za kostanjevo rulado.

 

Potrebujemo:

za mafine:
 

1/4 skodelice surovega masla,
15 dag čokolade,
2 jajci,
1,5 skodelice sladkorja,
2 skodelici moke,
1,5 skodelice mleka,
2 žlički pecilnega praška,
1/2 žličke soli,
vanilijev sladkor;

za kremo:

200 g pretlačenih kuhanih kostanjev,
50 g sladkorja v prahu,
200 ml sladke smetane.


Maslo in čokolado stopimo v vodni kopeli.  Jajci umešamo s  sladkorjem in primešamo čokoladno zmes. Presejemo suhe sestavine in jih izmenoma z mlekom dodamo jajčno-čokoladni mešanici. Hitro premešamo in napolnimo manjšee papirnate modelčke za mafine. Pečemo pri 180 stopinjah 15 minut.

Za kremo smetano stepemo, dodamo kostanjev pire in sladkor. Nabrizgamo jo na kolačke.

 

Toda naš zbir receptov bomo končali s pregrešno čokoladno sladico, odišavljeno z rumom.

Moški rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Rumove rezine
Sladica ni zahtevna za peko, natančno narezana na koščke pa je zelo privlačna, da ne govorimo o vonju!


Potrebujemo:

za testo:
1, 25 skodelice moke,
1,5 žličke pecilnega,
pol žličke sode,
100 g čokolade,
1,5 skodelice sladkorja,
0,5 skodelice vroče vode,
3 jajca,
žlico kakava,
220 g masla,
0,75 skodelice kisle smetane,
žlico ruma;

za preliv:
100 g jedilne čokolade,
100 ml sladke smetane,
50 g masla.

V posodi zmešamo moko, pecilni in sodo. Posebej stopimo čokolado v vroči vodi in dodamo sladkor. Penasto umešamo jajca, dodamo maslo, stopljeno čokolado, kislo smetano in rum, nato počasi primešamo mešanico moke, pecilnega praška in sodo.


Testo zlijemo v pekač in pečemo na 170 stopinjah Celzija približno 30 minut. Pečenost preverimo z zobotrebcem.

Zatem stopimo maslo in čokolado in primešamo smetano. Obliv prelijemo po pečenem in ohlajenem biskvitu. Počakamo, da se strdi,  in pecivo narežemo na rezine.

 

To so naši recepti s kostanjem za praznike: take zasebne, kot so rojstni dnevi, obletnice, poroke in proslavljanja, ali take "uradne", ko je prilika za druženje - pecite in uživajte! 

 

 

 

 

Peka: Matejad

Foto: KB

 

 

Dom in Stil
27. okt 2010
spremenjeno 29. okt 2010

Povezave


Muffini in nageljni

Preproste ideje za kostanjev piknik

Ideja za jesensko dekoracijo mize - jabolka

Ideje za piknik drugače

Pečemo za rojstni dan

Mini ali cocktail potica za praznične bifeje

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...