Šli smo na BIO

Bienale industrijskega oblikovanja: do 7. novembra na gradu Fužine in drugod po Ljubljani

Šli smo na razstavo BIO, Bienale industrijskega oblikovanja, ki je še do nedelje, 7. novembra 2010, odprta v Arhitekturnem muzeju na gradu Fužine v Ljubljani.

"Poglejte, kaj bi se obneslo doma," so nam naročili tabližnji. 132 oblikovalskih rešitev iz 24 držav bo pa že dovolj veliko polje idej, da kaj najdemo, ane? Vse  lahko izboljšujejo naše življenje, niso pa vse za v dom, na primer idejna zasnova tramvaja mlade češke študentke za zdaj v našem stanovanju odpade. Žal tudi ne moremo parkirati v garaži Pipistrelovega dvosedežnega jadralnega letala z uvlačljivim električnim motorjem za samodejno poletanje Pipistrel Taurus Electro. Zlata medalja žirije gor ali dol, letala ne bomo izbrali, hvala. Bi pa enkrat radi poleteli z njim.

 

Iii, tega smo pa že videli! In smo se navduševali nad revolucionarno prekucnitvijo cvetličnega lonca na glavo. Rešitev je čista, funkcionalna, prihrani prostor oziroma izkorišča praznino nad glavo, manj je zalivanja - pa še luštna je za pogledati.  Žirija se strinja in je obrnjenemu cvetličnemu loncu "Sky Planter"   dala zlato medaljo.  Da se ga nabaviti tudi pri nas in je cenovno dosegljiv. Še ena dilema: vsaditi vanj orhidejo ali solato?

Zlato medaljo sta pobrala še znak in plakat  za premiere mestnega gledališča v Žilini, ampak hišni teater pri nas doma za zdaj funkcionira brez grafične podpore.

 
Naprej po razstavi smo šli kar po občutku.

 

Bog je rekel: »Bodi svetloba!« In nastala je svetloba. 

Potrebujemo luč! Ta tajvanska svetilka Piano se obnaša kot klaviatura: s pritiskom na posamezno tipko-svetilo uravnavamo svetlobo in ustvarjamo svojo muziko luči.  

Če je svetlo, naj bo še toplo! Stojalo za drva WoodTower za zlaganje drv: pred kaminom, štedilnikom, pečjo. Čakajte, čakajte, a tako preprosto? Ja. Kot gospodinjci si vseeno želimo še podlago za žaganje in trske - a bomo sicer drva posesali pred zlaganjem v stojalo?

 

 

Za trdna tla izberemo finski  parket Saima design - in obžalujemo, da ne morete videti njegovega svilnatega leska. Tanke, navpično postavljene brezove letvice namreč zrcalijo svetlobo.

 

Preproga Mashup iz Nemčije. "Malo je obrabljena," dvomeče dvigne obrv tisti-ki-živi-z-mano. Jep, izdelana je iz starih orientalskih preprog, oguljena do osnove in na novo sestavljena. Lahko bi bila naša leteča preproga.

 

Zdaj se lahko usedemo. Na belgijski stol Bertus. Nič odveč, nič premalo za udobno sedenje.

 

 

V kopalnici se pere umazano perilo: pralni stroj Gorenje iz linije Simplicity. Ni več izgovorov, da ga zna vklopiti samo mama.

 

 

Kuhinja je delavnica. Bulthaupova kuhinja b2. Dobesedno delavnica. Funkcionalna. Vse na svojem mestu. Omara za shranjevanje v stilu velikih staroveških omar z natančno določenim prostorom za vsako stvar. Žal draaaaaago.

 


Riž bomo odslej hranili v tej vreči za riž z nasveti za kuhanje. Potem gremo z njo po nakupih ali v life.

 

Kaj je v teh luštnih slovaških flaškah?  Tatrratea. Alkoholna pijača.

 

 

Čas za kofe. Namesto papirnatih lončkov za enkratno uporabo, ki jih lahko odnesemo s seboj, lonček za ponovno uporabo KeepCup iz Avstralije. Barve po želji, prav tako navodila za  želeno kavo na gumijastem traku.

Lahko  izberemo še nove ponve, pršne ročke, kadi, stole ... vse za dom in vrt! Žirija pravi, da so vsi izbrani izdelki pokazali, da so oblikovalci in oblikovalke "skrbno preučili fizične in družbene potrebe ter ustvarili poštene, izvirne, tehnično ustrezne in trajnostne oblikovalske rešitve".

 

Vse je popolno. Manjkajo le še copati, saj je Bio ja v Sloveniji. Copati po naše. Copati Copa Copa. iz starih puloverjev. Pa še posrečeno ime.

 

Nauk obhoda: najlepše je preprosto. Najpreprostejše je lepo. Ne pa najcenejše. Žal.

 

Če hočete tudi vi še ujeti BIO:

V soboto, 6. novembra, bodo predstavljeni električni violončelo PowerArtCello, linija gospodinjskih aparatov Simplicity, usmerjevalnik Innbox, embalaža Mipappo in letali proizvajalca Pipistrel.

V nedeljo, 7. novembra, bo ob 15. uri po razstavi vodil dr. Peter Krečič, član mednarodne žirije BIO 22.
Ustvarjalnica za otroke bo v nedeljo ob 11. in 15. uri. V muzejski trgovini lahko tudi kupite nekaj izdelkov.
 
 

Mirjam
31. okt 2010
spremenjeno 5. nov 2010

Povezave


Zasaditve grobov

Stoli - in slike

Free print - darilo za vas

Gorenje - nagrajeno z zlatim priznanjem

Pantone - hotel!

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...