Božični pogrinjek

Praznično okrašena miza v belem, srebrnem in svetlobi sveč

Božična večerja, božično kosilo, božični pogrinjek - do kod razkošje?  Največje razkošje bo, če si boste z ljudmi, ki so ob vas, ta večer, ta dan lahko blizu tako, da se bodo počutili varne in sprejete.

Potem pridejo na vrsto kristal in sveče, okrasje in srebro, hrana in posladki. Če so ... če ni kristala, so lepi navadni kozarci. Če so pri hiši majhni otroci, bo ena svečka v steklenem kozarcu dovolj. Če nimate srebrnih steklenih krogel, vzemite tiste, ki jih običajno obešate na smrečico, v kaki drugi vodilni barvi.

Hrana? "Bolje skleda soka v miru kakor polna miza v prepiru," pravi star slovenski pregovor. Če se vam da, če uživate v kuhi, si dajte duška. Sicer pa so lahko  tudi špageti kulinarični užitek par exellence, če jih posebej za  ta večer, ta dan oplemenitite z enim samim plemenitim dodatkom.  Pa skleda motovilca zraven. In pečena jabolka za posladek.  

 

Morda ste pekli piškote v predbožičnem času? Lincerji so si tokrat nadeli zvezdnato podobo. najlepše smo namenili gostom.

 

 

Naša jedilna miza za ta večer, ta dan se - seveda - začne z belim prtom. Potem pa se dekoriranje nadaljuje z dobro staro desko, ki uravnoteži nekoliko razkošnejše okrasje in poskrbi za ločnico med funkcionalno jedilno površino in dekoracijo.

 

 

Dali smo si duška in v trgovini poiskali še nekaj  steklenih božičnih okraskov, ki spominjajo na tiste iz 19. stoletja. Zbirka je zdaj že popolna za naš okus. Antipod bodo macesnove vejice z drobnimi češarki.

 

 

Če kdaj, je te dni čas za kristal! Saj nočete, da v omari ravno on sameva in si želi družbe - tako on kot na trenutke naporna stara teta si vendar zaslužita našo pozornost. Postavimo se v njun položaj - enkrat bomo tudi mi stari, iz mode, obrabljeni in morda v nadlego. Toda stara teta je zbiralka  spominov in dragocena posredovalka družinskih zgodb in kristal je nekoč sodeloval pri vseh za družino pomembnih prijetnih dogodkih.    

 

 

Pikaste serviete, na krožnikih pa goste pričakajo hrustljave dišeče zvezdice. 

 

 

Ste kdaj jedli v svetlobi sveč? Nikoli? Ne, to pa ne sme mimo vas! Prižgite veliko belih sveč: ženske za mizo bodo lepše, moški zapeljivejši, gube bo mehka svečava omilila, utrujenost zakrila. Otroci bodo začarani strmeli v ples plamenov.

 

 

Vse je pripravljeno za goste. Veljalo je, da na sveti večer ali božič nihče ne sme biti sam. Velja še danes. In verjemite, pod zagrenjeno, nergavo, tečno masko tašč in svakinj, sosedov in sodelavcev tičijo ranjene, utrujene duše, ki po viharnem zavračanju vabila k druženju, da to pa ne, da je božič brez zveze, da so prazniki brez zveze, v varnem okolju postanejo čisto v redu gostje. Kdaj celo prijetni. Le čas jim dajte, in občutek varnosti.

   

 

Najsi praznujemo rojstvo Otroka ali rojevanje novega, ga praznujmo z globokimi vdihi vsega lepega okrog nas - tudi ob božično dekoriranem pogrinjku. 

Dom in Stil
23. dec 2010
spremenjeno 24. dec 2010

Povezave


Preprosta poslastica - elegantno!

Jaslice

Črno-belo na naši mizi, oknu ali darilu

Ideja - ovojnica za darilo

Sneženi mož - netopljivi mož

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...