Pogrinjek s šparglji

Moja kuhinja spomladi zadiši po špargljih. Pogrinjek s šparglji, svečami in vrečo.

Moja kuhinja spomladi zadiši po špargljih, delikatesni zelenjavi. Poznam bele, zelene in divje, najraje imam zelene. Ker je zdaj maj, niso več samo za mojega šefa, ampak tudi zame. Španski pregovor namreč pravi: "Aprilski šparglji so za mojega šefa, majski zame, junijski pa za mojega osla."

S šparglji je tako kot z moškimi: potrebujejo nežno roko in skrbno obdelavo. Če jih boste predolgo cmarile, jim bosta uplahnili pokončnost in čvrstost, tega pa nočete, kajne?

Izbirajte čim bolj sveže nažete z zaprtimi vršički. Ploskev reza mora biti še sočna. Hranimo jih le kratek čas, najbolje je, da jih takoj pripravimo. Če jih hranimo v hladilniku, jih zavijemo v vlažno krpo.

Kuhajmo jih samo toliko, da ostanjeo še čvrsti, lahko pa vršičke postrežemo tudi sveže. Jaz prisegam na soparjenje, lahko pa jih uporabimo za solate, juhe, rižote, jih ocvremo ali zapečemo, naredimo pito, sestavimo solato, popečemo jih na žaru ali postrežemo s kako omako in pomako: holandsko, jogurtovo,  jajčno. Na Gurmanovi strani je dovolj predlogov za raziskovanje. 

Moj najljubši recept pa je  star in preprost recept, ki ga me je naučila nonka Kristina s Preserij v Vipavski dolini:

šop zelenih špargljev nežno soparimo in zraven v trdo skuhamo  dve jajci. Olupimo ju in sesekljamo.  Prilijemo nekaj žlic oljčnega olja in po okusu dobrega domačega vinskega kisa, posolimo in popopramo. Preliv premešamo. Šparglje zložimo na pladenj in jih čez stebla prelijemo s prelivom. V hladilniku naj se dobro ohladijo.

Zdaj pa pogrnimo mizo! Izbrali bomo "špargljeve" barve: belo, zeleno, zelenorumeno in barvo suhe njivske prsti. Torej bomo mizo pogrnili z belim prtom in izbrali bele krožnike.

Bele prtičke bomo okrasili s špargljevim steblom, ki ga bomo povezali z navadno vrvico.

Namesto rož bomo na mizo postavili kar kozarec z visokimi šparglji.

K špargljem pijemo lahka bela, manj aromatična vina. Zavod SloVino vsako leto za akcijo  ŠPargelj priporoči primerna slovenska vina. Ker pa nismo vsi za vino in vino ni za vse, bomo zraven ponudili še veliko steklenico   domače limonade.

Kozarce zanjo bomo okrasili s sladkornim robom: rob omočimo v limonov sok in ga potisnemo v sladkor.

Še rezino limone bomo zataknili zanj.

Zraven lahko spečemo slastne bele štručke iz mlečnega testa, imenitno se podajo v včeraj sešito vrečo iz žakljevine.

Če se bo druženje ob špargljih, ki da so poredni erotični simbol, zavleklo pozno večer, bomo prižgali šop sveč, povezanih tako kot šop te kraljevske zelenjave.

 

Moja kuhinja danes diši po špargljih in svežem kruhu!

Matejad
14. maj 2010

Povezave


Bela poroka za vse

Črno-beli pogrinjek

Pogrinjek za zaljubljene

Pogrinjek diši po pomladi

Artičoke do nazga

Vreča za okras in uporabo

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...