Všečnosti za vikend

Greste na Trnfest? Gledat strip? ...

Visoka sezona dopustov je tu in zadnji konec tedna v juliju  zaznamuje nekaj počitniškega mrtvila.  Vendar vseeno vabi kup dogodkov, lahko pa se lotimo tudi kakega opravila doma.

Napotujemo

 

Vrhunska glasbenika, ki ju poznamo kot solista in člana mnogih slovenskih zasedb (Katalen, Jararaja, Kisha, Terrafolk, Sounds of Slovenia),  bosta  na petkovem koncertu 29. julija 2011 ob 21. uri v atriju Mestnega muzeja v Krškem predstavila  kombinacijo, ki bo s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo zajemala iz kotla svetovnih godb od Irske preko Slovenije do Balkana… Postregla nam bosta z mešanico znanih in manj znanih skladb, vse skupaj pa začinila z igranjem na sila zanimive instrumente.

 

 Trnfest že dvajset let daje dušo poletni Ljubljani. Čeprav si je v teh letih nabral številne posnemovalce in tekmece, je še vedno nujno shajališče od konca julija do konca avgusta. Tudi letos ga bo zaznamovala pečena koruza, ob njej pa bogat  program koncertov, gledaliških in plesnih predstav, delavnic in otroškega programa, razstav, filmske projekcije in podobno.

 

 

Letošnji program Trnfesta bo usmerjen v slovenske produkcije, gostil pa bo kar nekaj odmevnih tujih imen. Med nastopajočimi izpostavimo koncerte skupin Jararaja, Brass band Bojana Rističa, NYSJE (ZDA), Overflow (Hrvaška), Moveknowledgement. Za program ta konec tedna poglejte tukaj. In da, vse festivalske prireditve so brezplačne.

V soboto, 30. julija ob 21. uri bo na  dvorišču minoritskega samostana Ptuj koncert Bilbi.  Nadarjena avtorica je v  sodelovanju s skladateljem in glasbenikom Gregorjem Stermeckim  ustvarila glasbeni projekt, ki je  pisan kalejdoskop življenjskih zgodb, začinjenih s  humorjem, tragiko in samokritičnostjo. Bo gotovo poslušljivo.

 

Še dober mesec je v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled razstava  o arhitektu Edu Mihevcu, ki je pomembno zaznamoval povojno modernistično arhitekturo na Slovenskem. Med kritičnim regionalizmom in visoko tehnologijo;  med identiteto in globalizmom je naslovljen sprehod med fotodokumenti  Mihevčevega ustvarjanja. Edo Mihevc je bil eden vodilnih sooblikovalcev prostora na Slovenskem in v zamejstvu zlasti od leta 1945 do 1985. Na njegov umetniški nazor je med drugim odločujoče vplival dolgoletni mentor profesor Plečnik; Mihevc je eden od njegovih bolj razpoznavnih in uspešnejših učencev ter naslednikov »Plečnikove šole« na Fakulteti za arhitekturo.  Njegovi najpomembnejši strokovni dosežki v našem kulturnem prostoru so zagotovo: ohranjanje regionalne tipike in arhitekture na slovenski obali v konstruktivnem razmerju do arhitekturne dediščine, uveljavitev sodobnih arhitekturnih dosežkov, utemeljenih na visoki tehnologiji in vplivu globalizma na razvoj urbanizma in arhitekture na Slovenskem, oblikovanje inovativnih arhitekturnih in konstrukcijskih detajlov, urbane in notranje opreme ter javnih spomenikov.

V Senožečah bodo ta konec tedna že 13. Pastirske igre.  Tradicionalna etnološka in zabavna prireditev bo od petka do nedelje zvečer vabila z različnimi privlačnostmi in tako z etnološko kot z zabavno obarvanim programom.  Osrednje dogajanje  bo vsekakor v soboto. Opozarjamo na prikaz kuhanja na ognjišču na domačiji pri Štefanovih,  na prireditvenem prostoru pa bodo člani Razvojnega društva Bandera iz Dolenje vasi prikazali peko kruha iz krušne peči. Same Pastirske igre bo pod večer  povezoval Igor Malalan, humorist in pevec.

Razstava Risba v stripu na Slovenskem v Mestni galeriji v Ljubljani je tiste sorte, da uživajo na njej tako otroci kot odrasli, običajni bralci kot esteti z izpiljenim okusom, celo zaprisežene sovražnike stripa lahko spreobrne. Osredotočena je na vlogo risbe v stripu pri nas od njegovih začetkov do danes. Vključuje izbor skoraj vseh stripovskih avtorjev (84), ki so v Sloveniji zaznamovali to umetnostno obliko.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...