Pogrinjek za praznik češenj

Dekoracija mize na temo češenj: rdeča in pike

 Pogrinjek  s pikami in rdečo barvo nas spomni na to,  da je junij mesec češenj. Praznik češenj v Brdih je mimo, nas pa ta mesec čakajo konec šole, proslavitev učnih dosežkov, dan državnosti - in še kakšen razlog za praznovanje in peko češnjevih sladic.

 

 ideje-za-cesnje
 
»Rdeče češnje rada jem,
črne pa še rajši.
V šolo tudi rada grem,
vsako leto rajši,« rajajo otroci pod krošnjami dreves, polnih rdečih sadežev.
 
»Tu nam prostor dajte,
da se ne zadenemo,
potem posije sončece
na naše drobno srčece,« pojejo in deklica, ki vodi kolo, se skloni in steče pod vzdignjenimi rokami mladih plesalcev, za njo pa drugi.
 
Ti si lepa, ti si lepa,
ti si pa najlepša,« se izštevajo, kdo bo naslednji vodil kolo.
 
ideje-za-cesnje

Mame in očetje pa sredi travnika pripravljamo mizo za junijsko sladkanje. Bela osnova, kot so beli češnjevi cvetovi. Bel prt in beli krožniki. 
 
ideje-za-cesnje
 
Bel je tudi tekač sredi mize, na robovih pa smo ga posuli s češnjami? neee, pošili z rdečimi gumbi!
 
ideje-za-cesnje
 
 
Vsi smo šivali: Jure in Nejka, Nande in Anka, Klemen in Pika, učiteljica Rada in vzgojiteljica Klara, mame in atiji, vse dolgo deževno popoldne smo jih šivali. Ko smo prišili vse, je prisijalo sonce.
 

 ideje-za-cesnje

 

 Na mizi pa bo še več rdeče: na prtičkih, tekaču, v vazi ... in seveda češnje. Vsakega čaka na krožniku škrniceljček z rdečimi sadeži: naredimo jih iz rjavega ovojnega papirja in polepšamo z rdeče obrobljenimi nalepkami. Če bo treba, bomo nanje napisali imena gostov, da ne bo Jure sam pozobal vseh sadežev! Na rob pripnemo zanko iz rdečega traku z belimi pikicami, da si bodo deklice  škrniceljčke natikale na kazalčke.
 
 
ideje-za-cesnje
 
 
Prtiči so iz belega bombaža z rdečim vzorčkom, sešili smo jih sami. Kdaj je dobro imeti v omari kose blaga, ki je pritegnilo naš pogled v trgovini. Doma bomo mimogrede sešili prte, prtiče, blazine in še kaj.  
 

ideje-za-cesnje

ideje-za-cesnje

 

Tudi rože v belem vrču se ujemajo s češnjevimi barvami: zeleni bršljanovi listi kot češnjeva krošnja, bel bezeg kot cvetje na vejah spomladi,  rdeče vrtnice kot sladki plodovi. In pšenični klasi, ker je šlo šolsko leto v klasje.

 

ideje-za-cesnje

 

Ko se bo stemnilo, bomo prižgali sveče.

 

ideje-za-cesnje

 

Mama Meta rada kuha marmelade. Prvo letošnjo kuho nam je prinesla v pokušnjo. Eh, češnje se za to ne obnesejo preveč, višnjeve marmelade, džemi in želeji so dosti okusnejši. Kaj je skuhala mama Meta? Po barvi sodeč višnjevo marmelado. V takem patentnem kozarčku je zelo  prikupna, sladka je pa itak. Pikast trak ji zavežemo, da se bo še bolj ujela z družbo na mizi.

 

 ideje-za-cesnje 

 

Klemnov oče peče najboljše pite. Danes bo, jasno, češnjeva. Hej, Klemen, prste proč! Luknje na testenem pokrovu so vendar zato, ker danes dekoriramo z rdečimi pikami, ne pa zato, da ti vrtaš v nadev!

 

ideje-za-cesnje


Nande in mama sta spekla muffine s čokolado in češnjami. Testo sta naložila v rjave papirnate košarice z belimi pikami.
 Ko so se pečeni kolački ohladili, sta jih oblila s čokolado in nanje posadila češnje.

 

ideje-za-cesnje

 

Teta Mateja pa je prinesla torto. Veliko torto. Dvonadstropno torto, mmmm –   spodnja za otroke je z mandljevim biskvitom in višnjevo marmelado in pistacijevo kremo. Zgornja je za odrasle: s češnjevcem odišavljen biskvit in marcipanova krema. Belo-rdeče-zelena  lepotica takoj zasede vodilni položaj na mizi.

 

ideje-za-cesnje


Čepi na svojem visokem podstavku in  pogleduje po druščini na mizi. Nekateri so pač glavni, kamorkoli pridejo.

 

ideje-za-cesnje

 

Nande priteče k meni: »A se ti znaš tisto igro 'Muož, po ki si pršu?'«

»Znam,« rečem, vsi rovtarski otroci smo jo znali. Moledovali smo očeta,  da se je ulegel na hrbet, pokrčil kolena, mi pa smo splezali nanja. Potem je oče vprašal: »Muož, po ki si pršu?«

–  Po eno cajno čišenj.

–  Ki jih boš nucal?

–  Jedu jih bom.

–  Kar naber jih, samo ahtaj, de se ne bo suha veja zlomila!

Pretvarjali smo se, da  obiramo sladke sadeže visoko nad nami, in stegovali roke kvišku, vendar se je namišljena veja zlomila,  oče pa je spodmaknil noge, da smo se zakotalili po zeleni travi.

 

ideje-za-cesnje

 

Nande me gleda s svojimi globoko zelenimi očmi: »Prav, če znaš, se pa greva, ane?«

Jasno, fantek moj! Stresem ga na tla, da se smeje, kot bi orehe kotalil. To slišijo drugi otroci, pritečejo in tudi oni bi obirali češnje. Joj, koliko suhih vej ima naša češnja!
Vzgojiteljica Klara se spomni, kako so otroci iz njene ulice rabutali češnje. Zdelo se jim je, da najokusnejše rastejo na vrtu najbolj grdoglede in tečne sosede. Še bolj so bile sladke, ko so pred njeno sirkovo metlo bežali čez plot. Gospa Klara, ja kdo bi si mislil, da ste tudi vi rabutali! Tudi vi?!?

No, saj smo tudi mi ... ampak ... no,  še sreča, da je danes češenj dovolj kar na mizi, takih in drugačnih.

 

ideje-za-cesnje

 

Junija zorijo češnje in spričevala. Kje je lepše praznovati oboje kot ob  lepo pogrnjeni mizi s češnjevimi pogrnjiki in sladicami na zeleni travi, kjer plešejo in pojejo otroci?

Stiliranje: MatejaD

Foto: JR, MK, KB

 

Dom in Stil
7. jun 2010

Povezave


Bela poroka za vse

Besede, besede in oranžna poroka

Ne zajtrk, piknik na travi

Črno-beli pogrinjek

Vreča za okras in uporabo

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...