Shibori in naravna barvila

Stare tehnike barvanja tekstila znova vstopajo v svet mode.

Na sejmu Abilmente v Vicenzi smo si ogledali razstave in delavnice ateljeja o naravnih barvilih. Del ateljeja je bil namenjen seznanjanju z različnimi rastlinami in barvili, ki jih je mogoče pridobiti iz njih.

 

 

 

Razstava kimonov je bila posvečena stvaritvam Japonca Koza Takede, rojenega v družini iz Arimatsuja, ki se že štirinajst generacij ukvarja s trgovanjem s shiborijem. Kozo Takeda se je shiborija učil pri umetniku Kihachiju Tabati IV in se pozneje vključil v domače podjetje, svoje znanje pa nenehno izpopolnjuje in tudi objavlja v avtorskih knjigah.

 

 

 

Shibori je tehnika barvanja, pri kateri je del tkanine obvarovan pred barvo. Medtem ko pri tye and dye to dosežemo z vozli, pri batiku pa z voskom, moramo pri shiboriju ustvariti vzorec s trdnimi šivi in zlaganjem tkanine. Nekaj primerov tkanin, na katerih so bili prikazani ti šivi, smo tudi poslikali.

 

 

V ateljeju se je bilo mogoče udeležiti delavnic o osnovah shiborija.

 

 

Disovci smo se zadovoljili z občudovanjem barvne palete naravnih barv in primerov vzorcev.

 

 

 

Tradicionalni shibori uporablja predvsem odtenke indigo barve: obširno paleto od svetlo modre do najbolj temne lahko dosežemo le z naravnim indigom, saj njegov proizvodni proces omogoča pridobivanje številnih zelo lepih učinkov.

 

 

 

Razstava sodobnih oblačil Patricie Black nam je omogočila vpogled v aplikativne možnosti shiborija, ki presegajo golo reproduciranje tradicionalnih vzorcev. Patricia je Avstralka, ki se je preselila v Italijo in trenutno biva v Padovi. Ukvarja se z ustvarjanjem oblačil in kostumov za gledališče in ples. Njeno eksperimentiranje s shiborijem prinaša neverjetne rezultate, zaradi katerih ji pravijo kar "pesnica tkanin".

 

 

Čeprav je Patricia zelo izkušena ustvarjalka, sama trdi, da je shibori vedno nepredvidljiv, saj do konca ne vemo, kako se bo v resnici obarvala tkanina. S tem se oblačila, ki so bila okrašena s to tehniko, krepko oddaljujejo od množične proizvodnje, ki zahteva, da so proizvodi vedno enaki in ponovljivi.

 

 

Takole, to je bil le hiter skok v svet shiborija, ki v zadnjih letih spet prihaja v modo in ga boste zasledili po zmernih cenah tudi na etsyju.

FOTO: JS

Dom in Stil
10. mar 2012

Povezave


Filc - ideje za darila

Japonske češnje

Hitomi Hosono: keramična visoka pesem

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...