Orehova potica

Orehova potica – recept po s. Feliciti Kalinšek

Potica, klasična slovenska sladica za velike praznike. Danes smo pobrskali po knjigah in našli recept z nasveti s. Felicite Kalinšek. 

 

 

Najprej recept za kvašeno testo po s. Feliciti Kalinšek

 

 

Nasveti: Zamešano in pregneteno testo vzhaja 1 1/2 do 2 uri. Drugič vzhaja manj časa, odvisno je tudi od tega,  kakšen nadev daš v testo. Presejano moko daj v skledo in pogrej. Na sredini naredi vdolbinico in vanjo vlij v toplem mleku razmešan kvas z nekaj sladkorja, ga pomešaj z moko in pusti, da vzhaja. Ob rob sklede daj vse dodatke in sol. Bolje je, da kvas in sol v začetku gnetenja ne prideta v dotik. Moki dodaj tekočino in gneti tako dolgo, da postane testo gladko in se z lahkoto loči od rok in sklede. Vzhaja naj pokrito v toplem prostoru. Prvič naj vzhaja  malo bolj, raje več kot premalo. Vzhajano testo zvrni na pomokano desko in prt. Testo zvaljaj ali ga oblikuj z gnetenjem. Pri valjanju pazi, da ga ne razvlečeš, zato valjaj samo s težo valjarja.

Kvašeno testo peci pri 180 do 220 °C. Bolj vzhajano testo daj v začetku v bolj ogreto pečico, potem vročino zmanjšuj. Manj vzhajano daj v začetku v manj toplo pečico in temperaturo počasi večaj.

 

 

 

Nadev za orehovo potico:

Maslo penasto umešaj z rumenjaki in sladkorjem. Pridaj smetano, polovico zmletih orehov in rahlo primešaj sneg beljakov. Vzhajano testo razvaljaj, pomaži z nadevom in potresi z drugo polovico orehov. Potico tesno zvij, položi v namaz model, daj na toplo in vzhajano pomaži z jajcem in speci.

Nasveti: Če je nadev pregost, se potica drobi, če je prevlažen, je potica špehasta. Tam, kjer začnemo potico zvijati, namažemo testo prav do konca.

 

 

Najboljši modli so glinasti, ki jih dobro namastimo z maslom ali margarino, lahko jih potresenemo z drobtinami. Potica naj vzhaja eno uro, nato jo pomaži z jajcem in daj v 220 °C ogreto pečico, čez 20 minut zmanjšaj na 180 °C. Peci eno uro do uro in pol, odvisno od tega, kako visoka je potica in kako bogato je namazana. Pri premalo in pri preveč vzhajani potici skorja rada odstopi.

 

Dom in Stil
15. mar 2012
spremenjeno 23. mar 2012

Povezave


Mini ali cocktail potica za praznične bifeje

Velikonočna pletenica

Rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Pečemo za rojstni dan

Pehtranova potica za veliko noč

E-časopis Pomlad 2012

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...