Velikonočna pletenica

Velikonočna pletenica – boljši kruh, pleten v kito.

Velikonočne jedi po običaju na veliko soboto nesemo k žegnu; skozi zgodovino so se v različnih krajih razvile različne navade – od hrane, ki so jo nosili blagoslovit, do poimenovanj in simbolike. Treba se je zavedati, da še pred kakimi tridesetimi ali štiridesetimi leti hrane, predvsem mesa, ni bilo na pretek. V šali rečejo, da je ni bilo več kot toliko, da so si z njo umazali zobe. Cenili so vsak kos hrane in jo skrbno razporedili med obroke.

 

 

Pletenica je iz prazničnega kruha (sladkega kruha z veliko jajc) in njena pletena oblika je poudarjeno slovesna. Pirhi so rdeči, saj ima rdeča barva vedno opraviti z obredi prehoda, ker varuje pred zlimi duhovi, spominja na kri, ljubezen, strast – skratka življenje. Zato je rdeča vedno povezana z življenjem, ki se rojeva, nastaja, prehaja v drugo obliko. Jajce pa je seveda simbol novega življenja. Pletenico ali pletenko (ima še mnogo drugih poimenovanj, recimo na Krasu titula, titola, menih ali  kolač...) so dodali med žegnane jedi in je tako postala ena od obrednih jedi pri velikonočnem zajtrku.

 

 

 

 

Zamesimo boljše kvašeno testo za kruh, recept za boljši kruh lahko najdete recimo tule, v testo lahko za popestritev zamešate semena ali mlete olive, oreščke.

  

 

Preden damo kruh peči, testo spretno oblikujemo v pletenico ter poljubno označimo ali izdolbemo luknjo za pirhe. Če želimo, da se bolj sveti, jo pred peko premažemo z rumenjakom, takoj po pečenju pa z maslom.

 

 

 

Danes nas urnik in življenjski ritem silita k hitri pripravi hrane in kupovanju že pripravljenih jedi. Prazniki so priložnost, da se posvetimo tudi kuhi in jo pripravimo jedi, ki bodo prijetne ne samo za želodec, temveč tudi za oko. Dober tek!

Dom in Stil
25. mar 2012
spremenjeno 28. mar 2012

Povezave


E-časopis Pomlad 2012

Pirhi z voskom ali voščenkami

Namizna dekoracija – rožnata barva na naši mizi

Velikonočni zajčki v lončku za sejanje rastlin

Pehtranova potica za veliko noč

Orehova potica

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...