Bezgov sirup

Danes pa kuhamo! Bezgov sirup, nekaj najboljšega, kar se lahko naredi doma.

Pa še dolgo drži, če nisem jaz porabnik. Recept je približno takšen:

 

 

Za par litrov bezgovega sirupa potrebujemo:

 

Priprava

V pisker nalijete vodo in noter stresete sladkor ter premešate. Postavite na štedilnik in zavrete. Vmes malo mešate, da je lepo tekoče in da se na dnu kaj ne prismodi. Nato ugasnete plin in počakate, da se ta kombinacija ohladi. Medtem na kolobarje narežete oprane limone. Lupiti jih ni treba. Aha, kolobarji naj bodo debeli 4 do 5 milimetrov. No, ko je ona sladka zadevščina ohlajena, namočite prst noter in poskusite. Heh, sladkorna zagotovljena, če to piješ :) Kakor koli, nato dajte noter bezgove cvetove (brez hroščev) in jih potopite v sladkobno mešanico. Kojci zatem noter stresite vanjo še limone in zadevščino premešajte. Zabavno, ne?

No, to je za danes vse. Pisker pokrijte in ga dajte na hladno ter počakajte 24 ur.

 


Naslednji dan ima zadeva že prav lep vonj in še vedno sladek okus. Seveda, ko je pa sirup! Kaj vam je storiti? Polovite ven limonine kolobarje in bezgove cvetove, nato pa v pisker iztisnite sok iz kolobarjev. Zdaj v bistvu lahko že pokusite in zadevo razredčite z vodo ter po potrebi dodate malo več citronke. Ja, to je trenutek, ko noter vržete tisto malo citronke. Za okus :)


Ko imate čas, pomijte steklenice, jih obrišite in segrejte – najbolje, da kar v pečici. Pa ne ravno pol ure na 250, heh. Toliko, da so fino tople in da pocrkajo bakterije. No, potem jih vzamete ven iz pečice (a bejž no!) ter jih ohladite (ja, saj vem, kdo bi si mislil). Ja, morajo biti vsaj približno hladne. Nato v steklenico namestite lijak, v lijak pa drobno cedilko. Če se vam ne zdi dobra, pa dajte čez kako plenico ali star robec, hehe. Opran. Prelijte.
Tako. Potem nalivate in nalijete do vrha (ja, tudi do dna, a predvsem do vrha) ter dobro zaprete. Če vam kaj ostane in ne pride do vrha, pustite in spijte tisti ali naslednji dan.


Sirup hranite v temnem in hladnem prostoru, odprt pa v hladilniku z zaprtimi vrati (da lučka ugasne).
Rok uporabnosti je ... Vsaj eno leto, če niste preveč fušali. Saj vam bo prej zmanjkalo, ne skrbite.

 

 

Recept je najbrž precej osebno obarvan, zato boste verjetno pri sestri Vendelini našli malce drugačno verzijo. Rezultat je podoben.
Če ima kdo kako koristno dopolnilo, pa naj sporoči. In še droben namig: če se lotite jutri, sploh še ni prepozno, le cvetove trgajte bolj na senčni strani grmov.


  Zapisal: Klemen Brumec

Ideja, foto in stiliranje: MatejaD

Matejad
22. maj 2012

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...