Domači ravioli

Doma narejene testenine so vedno okusen vir navdiha.

Recept za raviole in/ali pašto:

Testo:
1 jajce na približno 10 dag moke (za približno 2 osebi)

Sama delam s 3 jajci in 30 dag moke, kar je dovolj za 6 ljudi.

Moka je zelo pomembna. Najboljša je italijanska, ki se imenuje semolina ali semola di grano duro rimacinata. Semola je zdrob, grano duro je trda sorta pšenice z več glutena in beljakovin, rimacinata pa pomeni, da je ta zdrob dvakrat mlet in izredno fin. To me je naučil Boštjan Napotnik, ki mi je prinesel to moko iz Italije. Lahko poskusiš eksperimentirati tudi z mešanico naše ostre moke in zelo finega pšeničnega zdroba. Žal se moke semolina ali moke iz trdih žit pri nas ne dobi. Če se motim, bom vesela, če mi kdo sporoči, kje je na voljo.  

Jajca kupujem pri kmetu na ekotržnici. Testenine iz domačih jajc lepo dišijo in so bolj rumene.

 

 


Najprej vse sestavine in strojček za testenine daš na domačo mizo in pustiš vsaj dve do tri ure, da se nalezejo sobne temperature. Vmes lahko malo brkljaš po vrtu, greš na tržnico, poribaš kopalnico ali spleteš novo kapo za svojo hčerko.
Nato zamesiš testo. Na začetku je trdo, ampak se z gnetenjem zmehča in postane nežno. Pustiš kepico testa, da počiva približno pol urce.
Nato odrežeš kos testa in ga spustiš skozi strojček za testenine. Začneš na številki 1. Dobljen debel list testa prepogneš in še enkrat spustiš skozi številko 1.

 

 

Znova prepogneš in še enkrat valjaš na številki 1. Nato testo počasi valjaš, enkrat na vsaki številki, vse dokler ne prideš do št. 7 in dobiš lepe tanke lističe. Pravijo, da se mora videti skozi.

 



Če delaš raviole, lističe narežeš na pravokotnike. Če delaš rezance, jih spustiš skozi strojček, da se narežejo.

Testo ali rezance odlagaš na rižev papir. Če ga nimaš, lahko tudi na kuhinjsko krpo.

 



Raviole polniš z majhnimi kupčki nadeva, prepogneš pravokotnik in ga ob robovih stisneš z vilicami, namočenimi v vodo.

 



Nadev:
- 2 žlici pršuta
- 2 žlici pasirane špinače
- 2 žlici rikote
- 2 posušena paradižnika
- 1 žlička kisle smetane
- olivno olje
- parmezan

Pri nadevu sicer lahko poje tudi domišljija ali pa pač uporabiš, kar je v hladilniku. Rikoto lahko zamenjaš z mocarelo, izpustiš pršut itd. Na malo olivca nežno popražiš pršut, lahko dodaš tudi malo česna, da zadiši. Pomešaš drobno nasekljane suhe paradižnike, ki jih najprej namočiš v malo olivnega olja. Nato dodaš špinačo (ali blitvo), malo popražiš in nato vse skupaj ohladiš. V ohlajeno zmes vmešaš kislo smetano in dodaš malo naribanega parmezana.

Testenine se kuhajo v veeeelikem loncu vrele slane vode. Ne dodajaj olja, saj se sicer omaka ne bo lepo pomešala s testeninami. Rezance kuham največ 3 minute, da so še al dente. Raviole kuhaš, dokler ne splavajo na površino.

Če je ostalo kaj nadeva, lahko iz njega narediš omako, in sicer tako, da ga prepražiš in dodaš malo mleka ali smetane. Lahko pa narediš klasično omako iz mletega mesa.

Ko so testenine kuhane, jim dodaš omako, malo vode, v kateri so se kuhale, kakšno kapljico olivnega olja ali pa tudi ne. Vse skupaj površno premešaš in pustiš nekaj minut, da se omaka prime testenin.

 


Postrežeš v veliki posodi, na vrhu naj bo veliko naribanega parmezana in sveži lističi bazilike.

Eccola! Pa dober tek.

Besedilo in foto: Karmen Mlinar

Dom in Stil
21. avg 2012
spremenjeno 5. nov 2012

Povezave


Seksi testenine

Seks ali pašta

Ljubezen ob dramatično pogrnjeni mizi

Glavna jed in solata za valentinovo

Sladice za valentinovo

Buče - za okras in za pojest

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...