Jesenska zabava in pogrinjek z jabolki

Jabolka so klasično, vsepovsod prisotno in dostopno sadje, ki je tudi zelo dekorativno. Z njimi smo pripravili praznični pogrinjek.

Dostopnosti navkljub so jabolka vedno dobrodošel dodatek in okras na naših prazničnih mizah, tudi poročnih gostijah, saj se nam ob pogledu na rdeče jabolko gotovo utrne spomin na čarobne pripovedi iz bajk in pravljic, kjer tako revne deklice kot princese prav v jabolku najdejo posebno moč.

 

 

Rdeče jabolko prehaja skozi pripovedne niti iz rok hudobnih čarovnic v naročja blagodejnih vil in se ne nazadnje steka v naše izročilo prek ženitovanjskih obredov. Jabolko je v njih simbol plodnosti in zapeljivosti, skupaj z orehi in rdečimi trakovi je skorajda stalnica izrekov in šeg ob prehodu v zakonski stan.

 

 

Jabolko je tako priljubljeno tako zaradi svoje svoje barve in dostopnosti kot zaradi številnih zdravilnih lastnosti. Gotovo ste v otroštvu marsikatero manjšo zdravstveno težavo prebrodili z naribanim jabolkom ali jabolčnim sokom, v zadnjem desetletju je vse bolj priljubljen tudi jabolčni kis.

 

nabodalo-iz-suhega-sadja-krhlji

Nabodalce iz suhih hrušk, orehovih jedrc in medu


Pa vendar, ali smo v teh potrošniških časih še pripravljeni pripraviti gostijo na osnovi vsakdanjih jabolk in sladkih hrušk? Disovci smo sprejeli izziv in pripravili celo paleto jabolčnih sladic, vključno z veselim jesenskim pogrinjkom. Najprej smo se lotili preprostih jedi iz jabolk in hrušk, takih, ki nas spomnijo na čase, ko je bilo suho sadje edini posladek v obdobjih med glavnimi prazniki. Tako je nastalo nabodalce iz suhih hrušk, orehovih jedrc in medu z dodatkom maskarponeja. Priprava te sladice nam bo vzela le kako minutko, ponudimo jo lahko za malico ali prigrizek.

Prav tako preprosta je priprava pečenega jabolka s karamelom in sesekljanimi orehi.

 

Pečeno jabolko s karamelom

 

Jabolka lahko ponudimo tudi surova, tako da jih pomakamo v stopljeno čokolado in posujemo z zdrobljenimi lešniki.

 

 

Med preprostimi sladicami videvamo čedalje pogosteje tudi francoske pite, imenovane gallette, za katere je značilna nepravilna oblika, saj testo preprosto spodvijemo okoli nadeva. Mi smo pripravili galete s hruškami in s polnimi usti ugotavljali, kako so lahko preproste oblike zelo okusne.

 

Hruškove pite gallette

 

Jabolko je zelo okusno na vse načine, tako pečeno kot kuhano. Zato ga pogosto uporabljamo kot nadev. Mi smo se poigrali z listnatim testom in ustvarili mini pletene jabolčne pite.

 


Mini jabolčne pite

 

Kita iz testa je hrustljava in okusna, videz pa nadvse privlačen. Lepo zavite v prtiček so krasna malica za na pot.

 

 

Tako kot mini pite lahko okrasimo tudi večji zavitek iz listnatega testa. Za nadev lahko izberemo tudi drugo sadje, mi smo se za spremembo odločili za hruške.

 

 

Da se ne bi oblike sladic preveč ponavljale, smo se domislili velike pite v obliki jabolka. Izdelali smo jo tako, da smo tortni model v obliki srca obložili z listnatim testom, konico pa obložili nekaj orehi, tako da je testo dobilo klasično obliko jabolka. Nato smo dodali nadev in pito pokrili z drugo ploščo testa ter jo okrasili. 

 

Jabolčna pita

 

Zraven velike pite sodijo še male jabolčne pite iz modelčkov za mafine, tokrat bolj tradicionalne oblike, z mrežastim in srčastim okrasjem.

 

 Jabolčne pite iz modelčka

In če imate doma srčaste modelčke, potem poskusite izdelati mini pite v obliki jabolka, modelček oblecite v listnato testo, ga obrežite, vanj položite narezano jabolčno polovičko, potresite z mletimi orehi ali lešniki in okrasite z listom iz testa. Le kdo se jim bo lahko uprl?

 

 

In od majhnega k vse manjšemu – k žepkom v obliki jabolk.

 

apple-cookies-jabolcni-zepki-piskoti

 

In nazadnje še ajdovi štruklji z orehi, ki smo jih ponudili s popraženimi drobtinami in jabolčno čežano. Tradicionalni posladek, ki ga lahko ponudimo tudi kot samostojno jed.

 

 

 

Za popestritev naše jabolčne pojedine smo si zamislili še nekaj bolj neobičajnih sladic, kot so sladke biskvitne kroglice na palčki ali cake popse, ki smo jih oblili s čokolado in posuli z lešniki. Gotovo bodo prepričale tudi najbolj nezaupljive male goste!

 

cake-pops

 

Kaj pa okrasitev? Jesen nam ponuja obilo raznovrstnih dekoracij, tako da lahko po mizi razporedimo rdeča jabolka ali lepe hruške debeluške. Ali pa stopimo na vrt in poiščimo zanimive barvite jesenske plodove, liste ali zapoznele cvetove.

 

 

Naj bo zabava prijetna in topla!

Recepti so objavljeni v E-reviji Jesen 2012

Sladice: Matejad

Foto: KB

 

 

 

Dom in Stil
23. okt 2012
spremenjeno 26. okt 2012

Povezave


Ajdovi štruklji z orehi

Male pletene jabolčne pite

Jabolčna pita v obliki jabolka

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...