Potica – v obliki torte

Potica za praznike ne sme manjkati.

Potica je za slovensko gospodinjo vse – prekletstvo, ker ji je ne uspe speči, kot velavajo recepti, in radost, ko osvoji peko. Menda velja, da ima vsaka gospodinja svoj najljubši recept. Moški so pri peki potice celo bolj natančni, nadev in testo se morata izmenjavati v do milimetra enakih razmakih. Naše mame so potico vedno pekle z nekakšno ihto; ata je moral zakuriti že sredi noči, moka se je grela na toplem dva dni prej, vrata smo morali zapirati, prepiha ni smelo biti, mimo vzhajajočega testa si moral hoditi po prstih, saj bi se zaradi prehitrega korakanja lahko prehladilo. Otroci smo zavzeto čakali, da bo stara mama končno pripravila nadev, saj smo lahko polizali, kar je ostalo na lopatici za mazanje ali v posodi, in seveda upali, da bo pustila čim več za nas. Današnje potice se pečejo z veliko manj pompa in stresa, pa največkrat vseeno uspejo. Za silvestrsko pogostitev letos predlagamo potico v obliki torte.

 

 

Potica

Testo:
60 dag moke
ščepec soli
4 dag kvasa
14 dag masla
10 dag sladkorja
1,5 dl mleka
1 vaniljev sladkor
naribana limonina lupinica
rum
3–4 rumenjaki

Nadev:
40 dag mletih orehov
2,5 dl vroče, sladkane kave
rum
1 jajce
3 beljaki
2 dag masla
1 vaniljev sladkor
limonina lupinica
sladkor po okusu

 

 

 

Iz kvasa, nekaj žlic toplega mleka, žličke kave in žličke sladkorja pripravimo kvašo. V preostanku mleka raztopimo maslo, mu dodamo sladkor, vaniljev sladkor in rum. Moko stresemo v skledo, v jamico zlijemo pripravljeno kvašo, rob moke pa potresemo s soljo. Dodamo preostale stopljene (ne prevroče) sestavine. Nazadnje primešamo še rumenjake in zamesimo testo. To naj ne bo pretrdo; po potrebi dodamo še malo mleka ali malo moke. Testo naj malo počiva.


Medtem pripravimo nadev, tako da zmlete orehe prelijemo z vročo kavo ter jim dodamo maslo, vaniljev sladkor, rum in limonino lupinico. Dodamo rumenjak in trd sneg treh beljakov. Zmes ne sme biti tekoča in ne pretrda, da jo bo mogoče razmazati po testu.


Pripravimo dva okrogla pekača s premerom približno 22 cm in 16 cm.
Ko pripravimo nadev, testo razvaljamo na približno 3 mm debelo (da dobimo pravokotnik velikosti približno 80 x 40 cm).

 

 

Po njem namažemo nadev. Testo tesno zvijemo, ga po sredini prerežemo na pol in oba dela položimo v dobro pomaščena pekača. Pokrijemo s prtičem in pustimo počasi vzhajati v hladnem prostoru. Potico lahko zamesimo zvečer, spečemo pa zjutraj.
Ko je potica vzhajala, jo pomažemo s stepenim jajcem in pri približno 160–180 stopinjah pečemo 60–70 minut.
Pečeno potico prevrnemo, ohladimo in postavimo manjšo na večjo, posipamo s sladkorjem v prahu in okrasimo.

 

 

Izdelava: MatejaD - jagode in dinozavri

Krpa: JP Design

Foto: Klemen Brumec

Dom in Stil
15. dec 2012
spremenjeno 16. dec 2012

Povezave


Potica in silvestrski pogrinjek

Mini ali cocktail potica za praznične bifeje

Jabolčna pita v obliki jabolka

Silvestrska večerja

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...