Recept za italijanski božični kruh - panettone

Praznujmo s klasičnim italijanskim pecivom.

 
Panettone je tradicionalni milanski božični kruh, ki je v zadnjih desetletjih preplavil police živilskih trgovin in do neke mere nadomestil pisano paleto božičnih sladic, ki jih premoreta vsako mesto in pokrajina. Komercializacija je prinesla tudi velik padec v kakovosti tega sladkega sadnega kruha, zato so najboljši panettoni še vedno tisti, ki jih pripravijo v dobrih slaščičarnah. Panettone se od drugih vrst sadnih kruhov, ki jih poznamo tudi pri nas, razlikuje predvsem po dolgotrajnem postopku vzhajanja, zaradi katerega postane testo mehko in puhasto.

 

 

Ime panettone naj bi pomenilo "pan del Toni", Tonijev kruh. Recept izhaja iz časov Ludvika Sforze in naj bi prehajal iz roda v rod v nespremenjeni obliki že več kot 500 let. Toni je bil kuharski pomočnik, ki naj bi Ludvikovemu kuharju pomagal iz zagate, potem ko se je temu zažgala imenitna sladica, ki jo je naročil vojvoda za slavnostno kosilo. Toni naj bi iz preprostih sestavin spekel sladki kruh, ki je pri gostih požel izjemen uspeh. Bolj verjetno je, da ime izhaja iz izraza pan de ton, torej boljšega kruha, ki so ga lahko samo za božič jedli tako plemiči kot navadni ljudje in so ga na ta dan zastonj delili milanski peki.
 

 

 

Sestavine za panettone:

160 g surovega masla
500 g moke
60 ml mleka
12 g kvasa
160 g sladkorja
4 jajca
3 rumenjaki
ščepec soli
120 g rozin
strok vanilje
naribana limonina lupinica

Priprava testa za panettone, poteka v treh korakih, v katerih dodajamo sestavine in vsakič znova pustimo vzhajati rumeni hlebček.

Najprej rozine namočimo v vodi ali likerju. V 60 ml mlačnega mleka zdrobimo 10 g kvasa in žličko sladkorja. Kvaši dodamo 100 g moke in gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa, ki ga položimo v skledo. To pokrijemo s folijo in pustimo pri 30° C, da testo naraste na dvakratno velikost.

 

 

 

Nato mu dodamo 180 g moke, 2 g kvasa, 2 jajci in zgnetemo, dodamo še 60 g sladkorja, nazadnje pa 60 g zmehčanega masla. Gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa, ki ni več lepljivo, in spet pustimo pokrito v skledi, tokrat dlje, dokler se njegova velikost ne podvoji.
V tretjem koraku dodamo 2 jajci, 3 rumenjake in 220 g moke. Gnetemo vsaj 10 minut, da postane testo prožno, nato dodamo 100 g sladkorja in ščep soli. Ko je testo lepo gladko, dodamo v dveh korakih še 100 g zmehčanega masla in kandirano sadje, limonino lupinico, rozine ali druge arome (vaniljo, rum …).
Pustimo vzhajati pri 30 °C v pokriti skledi, da spet podvoji velikost. Medtem namažemo pekač z maslom in ga oblečemo s papirjem za panettone. Vzhajano testo vzamemo iz sklede, pregnetemo na pomokani deski in ga oblikujemo v kroglo. Nato ga položimo v pekač za panettone in ga obrnemo tako, da gladka površina gleda navzgor. Pustimo vzhajati vsaj še dve uri, vse dokler testo ne doseže roba. Takrat ga 10–15 minut pustimo na zračnem mestu, da se površina osuši, tako da lahko potem povrhu zarežemo križ. Na sredino damo za oreh masla. Na dno pečice položimo lonček vode in jo segrejemo na 200 °C. Panettone naj se peče 10–15 minut, nato temperaturo znižamo na 190 °C. Če površina prehitro porjavi, znižamo temperaturo na 180 °C. Panettone naj se skupaj peče približno eno uro.
 

 

Dober tek!

Matejad

Foto: KB
 

Dom in Stil
15. dec 2012
spremenjeno 20. dec 2012

Povezave


Orehova potica

Potica – v obliki torte

Milano, blišč in mogočnost

Mini ali cocktail potica za praznične bifeje

Potica in silvestrski pogrinjek

Silvestrska večerja

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...