Fokača

Fokača je hiter in okusen prigrizek. Predlagamo recept fokače s paradižniki in rožmarinom in fokače z zelenimi in črnimi olivami.

 

Testo:

500 g bele moke
1 žlička soli
3 žlice olivnega olja
2 dl tople vode
1 žlička sladkorja
20 g kvasa

Oljna mešanica za mazanje:

česen
olivno olje
sol

češnjevi paradižniki
olive (črne in zelene)
nasekljan rožmarin
groba sol

 

Kvas skupaj s sladkorjem raztopimo v 1 dl tople vode. Stoji naj dobrih 15 minut.

Za oljno mešanico v možnarju stremo par strokov česna, dodamo olivno olje in sol. Dobro premešamo.

Moko zmešamo skupaj z soljo in olivnim oljem. Dodamo kvas, hkrati pa dodajamo preostanek vode in zgnetemo prožno in voljno testo. Premažemo ga z olivnim oljem in pustimo vzhajati do dvojne velikosti.

 

Vzhajano testo po vrhu (z dlanjo) pritisnemo, da iztisnemo zrak. Razdelimo ga na dva dela in razvlečemo po pekaču. Testo naj bo za prst debelo.

V testo s prsti naredimo vdolbinice in ga izdatno premažemo z oljno mešanico. Eno fokačo obložimo s paradižnikom in nasekljanim rožmarinom, drugo pa s polovičkami oliv. Po obeh posujemo grobo sol. Pustimo ju stati še 10–15 minut, nato ju porinemo v pečico pri 220 stopinjah in pečemo približno 20 minut, do zlatorjave barve.
 

 

Peče: Ana Bulat,  Fotografira: Klemen Brumec

Dom in Stil
7. dec 2013

Povezave


Pastirska pita

Slivovi cmoki

Rižev narastek

Domač puding s slivovim kompotom

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...