Recept za domače črne testenine in omako iz morskih sadežev

Če iščete recepte za domače testenine, pripravite testenine po spodjem receptu. Za okusen in dober obrok.

 

Domače testenine se odlikujejo po polnejšem in svežem okusu, ki je pri industrijskih izdelkih redek. Tokrat smo se preizkusili v pripravi nekoliko drugačnih in bolj aromatičnih testenin, saj smo jim dodali sipino črnilo. Tega boste našli v notranjosti cele sipe, vendar bodite pri čiščenju skrajno previdni, saj se vrečka s črnilom rada preluknja in se bo namesto testenin obarvalo vaše kuhinjsko korito. Črnilo lahko tudi shranite v zamrzovalniku za dneve, ko boste polni kuharskega navdiha. Pri gnetenju testa vam bodo morda prav prišle rokavice za enkratno uporabo, da boste imeli manj dela z umivanjem rok.

 

 

Sestavine za štiri osebe:
300 g ostre ali durum moke
3 jajca
5 g sipinega črnila (glede na količino bodo testenine bolj ali manj črne)
sol

Omaka:
500 g klapavic
300 g sipe
pelati
česen
belo vino
poper ali ostra paprika
timijan

 

Priprava:
Moko presejemo v skledo, vanjo naredimo jamico, kamor vlijemo razžvrkljana jajca in sipino črnilo. Jajca mešamo postopoma z vilicami od znotraj navzven, da se čim bolj zmešajo z moko. Zatem kepo stresemo na pomokano površino, kjer jo zgnetemo v testo. Gnetemo ga toliko časa, da postane homogeno in voljno in dobi lesk. Če se lepi, ga potresemo s pestjo moke; če je presuho, dodamo žlico vode. Tesno zavito v kuhinjsko krpo ga pustimo počivati in medtem pripravimo omako. Nato testo razvaljamo in ga razrežemo na rezance, lahko si pomagamo s strojčkom za domače testenine.

 

 

Omaka:
Zraven črnih testenin se odlično podajo omake iz morskih sadežev. Najprej očistimo klapavice, seveda pazimo, da poškodovane školjke izločimo. Z nožem ostrgamo alge in druga bitja, ki so zrasla na lupini, ter odrežemo vlakna, ki ob strani gledajo iz školjk. Klapavice potem brez dodatne vode pokuhamo v loncu, da se odprejo. Tekočino, ki jo izločijo, precedimo in prihranimo. Sipe očistimo drobovja, olupimo kožo in odstranimo kost, oči ter kljun. Zrežemo na krajše trakce in s česnom pocvremo na oljčnem olju. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da izhlapi. Dodamo paradižnike in omako pokuhamo. Če postaja pregosta, ji počasi dolivamo tekočino, ki nam je ostala od klapavic. Ta je zelo slana, zato mogoče dodatno soljenje niti ne bo potrebno. Nazadnje dodamo odprte klapavice in začimbe.

 

Dober tek !

 

Kuha: Jasna Simoneta

Fotografira: Klemen Brumec
 

Dom in Stil
7. dec 2013
spremenjeno 4. jan 2014

Povezave


Pastirska pita

Slivovi cmoki

Rižev narastek

Domač puding s slivovim kompotom

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...