Recept za kruh

Preizkušen recept za kruh nam je predstavila Matejka. Ozbičeve smo obiskali v Gorjanskem, to je vas le streljal od italjanske meje.

 

Jutranje meglice so se pravkar razkadile iznad kraških gmajn, ko smo z glavne ceste zapeljali na ozko dvorišče. Na vratih pod gankom se je prikazala nasmejana Matejka in nas sprejela v toplo osrčje domačije, ki je pred petimi leti postala njen dom.

 

 

V kuhinji, kjer kraljuje velika krušna peč, se bodo popoldne strnile štiri radovedne glavice, ki bodo s čebljanjem dodobra zapolnile prostore pod starinskim tramovjem. Do takrat, ko se bomo lahko zatopili v skrivnosti nastajajočega kruha, bo minilo še nekaj ur. Medtem ko se na kamnitih tleh zarisujejo odsevi sončnih žarkov, spretne Matejkine roke gnetejo voljno belo testo.

 

 

Iz njega bodo nastale tri štruce, ena bo ostala bela, v preostali dve pa bo vmesila še nadev. Pri Ozbičevih namreč pogosto pečejo kruh, najraje posegajo po čim bolj naravnih sestavinah in iz njih oblikujejo raznovrstne mojstrovine. Tokrat smo bili zraven ob nastajanju belega, figovega in orehovega kruha. Recept je Matejka povzela po nasvetih Emilije Pavlič, ki je znana po svojih prizadevanjih za zdravo otroško prehrano.

Osnovni recept za tri štruce belega kruha:
2 kg bele moke
20 g kvasa
žlica medu ali polnovrednega sladkorja
1,25 l vode
olje (po želji)

Nadev:
skledica na koščke zrezanih suhih fig
skledica orehovih jedrc

 

 

Najprej si pripravimo kvasni nastavek: kvasu dodamo mlačno vodo, žličko medu ali sladkorja in žličko moke, zmešamo in pustimo, da kvas vstane. Medtem moko presejemo v velik lonec, dodamo kvasni nastavek in mlačno vodo. Samo narahlo premešamo in pustimo vzhajati dve uri in pol. Najbolje, da si moko nastavimo že zgodaj zjutraj in se potem posvetimo drugim opravilom. Od časa do časa se vrnemo k loncu in zmes premešamo. Predno jo stresemo ven iz lonca, delovno površino močno pomokamo. Matejka testo posoli šele, ko ga prvič zgnete.

 


Zmes zgnetemo v voljno testo, vse dokler ni več lepljivo. Razdelimo ga na tri enake dele in ga damo vzhajat na toplo.

 

 

 

 


Ko je testo lepo vzhajano, v vsak hlebec vgnetemo nadev. V testu naredimo jamico, vanjo nasujemo tretjino nadeva, pregnetemo in ponovimo še dvakrat.

 

 

 

 

Oblikujemo štruco in položimo v pekač. Kruh nato namažemo z oljčnim oljem, po možnosti domačim, in naredimo poševne zareze.

 


V pečico damo lonček vode, jo segrejemo na 220 °C in vanjo vstavimo kruh. Po desetih minutah temperaturo znižamo na 200 °C in pečemo še 40–45 minut. Ali je kruh pečen, preverimo tako, da nanj potrkamo – če zveni votlo, potem je gotov. Kruh stresemo iz pekača in pokrijemo s prtičem, da se ohladi.

 

 


Za nadev lahko namesto fig in orehov uporabimo olive ali sesekljan rožmarin in olje.

 


Med peko se je Matejka spomnila na igro iz otroštva.
»Ali je pečen kruh?«
»Je zažgan!«
»Kdo ga je zažgal?«
»Petra!«
»Uboga Petra, zdaj gre v ječo!«
 

 

Upamo, da boste z veseljem pekli domači kruh. Dober tek!

 

Piše: Jasna Simoneta

Fotografira: Klemen Brumec

Dom in Stil
7. dec 2013
spremenjeno 3. jan 2014

Povezave


Recept za kruh - pecivo z makom

Rustikalni kruhki

Bazilikina bučna pita

Kruh za piknik

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...