Smuti z granatnim jabolkom in banano

Smutiji so hitro pripravljen lahek obrok iz svežega ali zmrznjenega sadja. Namesto jogurta lahko v receptih uporabimo led.

Predstavljamo recept z granatnim jabolkom in banano. Smutiji so izredno bogat obrok odličnega okusa, ki ga lahko uživamo za zajtrk ali malico. Poglejmo, kaj vse se skriva v tem smutiju z granatnim jabolkom in banano.

 

Granatno jabolko je plod granatovca, nizkega sredozemskega drevesa ali grma, ki ga gojijo v mnogih tropskih deželah in v Sredozemlju. Granatno jabolko vsebuje veliko tanina, zaradi katerega je njegov okus trpek. Kogar to moti, se lahko tanina znebi tako, da v sok granatnega jabolka vsuje žlico želatine, ki se bo s taninom spojila v netopno snov, nato je sok mogoče precediti.

Granatno jabolko je bogat vir natrija, železa, cinka, magnezija, kalcija ter vitaminov B, C, D, in E.

Kot zanimivost še omenimo, da so imeli Rimljani granatno jabolko za simbol ljubezni in plodnosti, saj ima veliko drobnih rdečih semen.

 

Banane vsebujejo veliko vlaknin, so tudi vir kalija, folatov, kalcija, fosforja, železa, cinka, bakra, selana, karotena, niacina ter vitaminov B in C.

 

Ali ste vedeli?

 - Domačini jedo poleg plodu tudi koreniko in stržen bananovca.

 - Banane obirajo še zelene. Hranijo in razvažajo jih pri temperaturah med 12 in 13 °C, saj pri bi nižjih počrnele, pri višjih pa začele zoreti. Pred prodajo banane hranijo v prostorih s temperaturo med 16 in 20 °C, da dozorijo. Bolj okusne pa so seveda tiste banane, ki dozorijo v naravi.

 - V Aziji je na trgu bananova moka, ki jo pridelujejo iz vakuumsko posušenega bananinega pireja.

 - Pravijo, da je bananovec prvo drevo, ki ga je človek kultiviral – v Aziji že pred 3000 leti – kljub temu Sveto pismo bananovca ne omenja, pač pa je sladnji omenjen v Koranu kot rajsko drevo.

 - Bananam so v renesansi rekli rajske fige, saj so veljale za izjemno razkošen sadež.

 

Jogurt je bogat vir beljakovin, kalcija, kalija, fosforja, natrija ter vitaminov B in C. Jogurt je lažje prebavljiv kot surovo mleko, njegova blaga kislina pa dobro vpliva na želodec.

Ta slasten in hranilno bogat mlečni izdelek izvira iz Turčije. Domači turški jogurt lahko režejo z žlico, tako je gost.

 

Zdaj, ko smo se dobro poučili o sestavinah, pa je čas za slasten smuti z granatnim jabolkom in banano!

 

 

 

Potrebujemo:

200 ml hladnega nemastnega jogurta

200 ml čistega hladnega soka granatnega jabolka

velika narezana banana

 

Vse sestavine damo v mešalnik in jih gladko zmešamo.

 

 

 

Dober tek.

 

Dober tek!

Recept: PS, Fotografiral: Klemen Brumec

Dom in Stil
10. jan 2014
spremenjeno 25. jan 2014

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...