Prešernovo pecivo za kulturni praznik

Za čas okoli 8. februarja smo pripravili poseben Prešernov recept - hlebčke s figami, čokolado in marcipanom

Slovenci praznujemo 8. februar kot kulturni praznik, obletnico smrti Franceta Prešerna, v popestritev in počastitev tega edinstvenega praznika (mimogrede, koliko držav pa še poznate, ki praznujejo kulturni praznik kot dela prost dan?) smo pripravili našo verzijo Prešernovega peciva. Medtem ko je Ana spekla pecivo – hlebčke s figami, čokolado in marcipanom – kajpak s figami, v spomin na Prešernov vzdevek, dr. Fig, je Klemen spesnil pesmico: za kulturni praznik, našo Ano in pecivo.

 

 

Pomemben za ta čas je pesnik Prešeren,
za dominstil vsak je izgovor primeren.
Pri njem je nekdaj trdo bilo kladivo,
pri nas pa vkup dajemo mehko pecivo.

Gledalcev nabere se polna dvorana,
ko kuha in peče za vas naša Ana.
In da ne zgrešite procesa, napotka,
se Klemen potrudi in malo pofotka.

Premnoge dobrote rodijo ideje,
kako narediti čarobnost ceneje.
DIS danes prelepo darilce podarja
in vošči za osmega vam februarja.

 

Zdaj pa k receptu –  za 8 kosov potrebujete:  

 

 

 

 

V posodi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, vaniljev sladkor in sol. Premešamo, dodamo na koščke narezano hladno maslo in olje. Z rokami dobro premešamo in gnetemo toliko časa, da se maslo popolnoma razdrobi. Dodamo nasekljano temno čokolado, fige in marcipan.

 

 

 

V posebni posodici gladko zmešamo jajce in jogurt ali kislo smetano. Zmes vlijemo k moki in ugnetemo testo, ki bo malce lepljivo. Po potrebi dodamo malo moke. Testo razdelimo na dva dela in iz vsakega dela oblikujemo kroglo, ki jo nato sploščimo. Vsak disk razrežemo na 4 dele (križ), hlebčke prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija približno 25 minut, do zlatorjave barve. Pečene hlebčke po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

 

 

 

Uživajte v prostih trenutkih z dobrim pecivom in dobro knjigo. Dober tek.

 

Pekla in fotografirala: Ana Bulat, pesnil: Klemen Brumec

Dom in Stil
19. jan 2014
spremenjeno 22. jan 2014

Povezave


Sezamove ploščice

Recept za kruh

Recept za kruh - pecivo z makom

Rustikalni kruhki

Fokača

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...