Kakijev smuti

Ko januarja popusti praznično-decembrski adrenalin, se rado zgodi, da se v telesu sproži rdeči alarm – imunski sistem si po napornem mesecu želi malo počitka, nas pa napadejo virusi.

 

 Oskrbite svoj imunski sistem z vitamini, minerali in z balastnimi snovmi ter si pripravite kakijev smuti za bogate januarske dni. Dišeč napitek je primeren za zajtrk ali malico, z energijo pa vas bo napolnil za cel dan.

O sestavinah:

Glavna sestavina našega smutija je kaki. Sadež, doma iz Kitajske, od koder se je razširil na Japonsko in od tam po celem svetu, pri nas gojimo od leta 1900. Kaki je bogat vir kalija, kalcija, fosforja, železa, magnezija, niacina ter vitaminov A, B in C.

Ali ste vedeli?

 - Kaki vsebuje veliko tanina (snovi zaradi katere nam pri nezrelem kakiju potegne usta skupaj), ki ga na Japonskem in Kitajskem izločujejo tako, da sadeže potopijo v apneno vodo. Drugod po svetu obrane kakije pustijo stati, da se zmedijo, pri čemer se tanin razkroji. 

 - Na Kitajskem sadeže pogosto pustijo zamrzniti na drevesu in jih tako ohranijo vso zimo.

 - Kitajci imajo kakije za hrano bogov, na kar namiguje tudi latinsko ime Diospyros

 - V Sloveniji smo leta 2005 pridelali 499 ton kakija.

 - V Strunjanu se vsako leto v novembru odvija festival z naslovom Praznik kakijev

Kakijev smuti vsebuje tudi pomarančni sok, ki je bogat vir kalija, kalcija, fosforja, železa, natrija, vitamonov B in C, vsebuje tudi veliko balastnih snovi. Kot zanimivost lahko povemo, da so pomarančo v 15. stoletju cenili kot zdravilo proti kugi. Filozof Marcilio Ficino (1433‒1499) je priporočal Firenčanom, naj vedno nosijo s seboj pomarančo in bodo varni pred kugo. Kmalu zatem je umrl – zaradi kuge.

 

Smuti začinimo s cimetom, ki je ena najstarejših začimb, pridobljena iz ličja različnih vrst cimetovca. Ima zdravilne učinke na prebavila, pripisujejo pa mu tudi afrodizično moč. 

Poleg cimeta je v dišečem kakijevem smutiju tudi ingver, tropska trajna zelika, pri kateri je uporabna korenina. Ingver v prahu ima močnejši okus kot sveža korenina. Tudi ingver zelo ugodno vpliva na prebavo. 

Pa še nekaj zanimivosti o ingverju:

 - Ingverju pravijo tudi dišava kraljev.

 - Kitajski filozof Konfucij je prisegal na njegovo zdravilno moč in ga zato užival vsak dan.

 - V Koranu je Mohamed obljubil vernikom, da jih v raju najprej čaka kupa vina, začinjena z ingverjem.

 - Shakespeare omenja ingver v svojih delih kar sedemkrat.

 

Če smo vas prepričali o zdravilnih učinkih in hranilno bogatih sestavinah, ki jih vsebuje kakijev smuti, je zdaj čas, da ga pripravimo …

 

 

 

 

 

Potrebujemo:

 

2 zrela vaniljeva kakija

80 ml jogurta

80 ml pomarančnega soka

cimet, mleti ingver

 

Postopek:

 

Kakije očistimo, jim odstranimo peclje in jih razpolovimo. Morebitne koščice odstranimo. Vse sestavine zmešamo v multipraktiku ali mešalniku. Pripravljen smuti nalijemo v kozarce in postrežemo.

Kakije očistimo, jim odstranimo peclje in jih razpolovimo. Morebitne koščice odstranimo. Vse sestavine zmešamo v multipraktiku ali mešalniku. Pripravljen smuti nalijemo v kozarce in postrežemo.
 

Fotografiral: Klemen Brumec

Dom in Stil
25. jan 2014

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...