Žetev sivke na Krasu

Temnovijolični grmički v dolgih ravnih vrstah so značilnost sivkinih njiv.

 

Včasih smo hodili v Provanso občudovat dolge njive dišeče sivke, fotografirat ravne vijolične vrste in uživat v njihovem vonju in petju škržatov. Že nekaj let lahko potešimo navdušenje nad sivko kar doma, na Krasu. Letošnje žetve sivke so se začele konec junija in se končale 20. julija. Sivka je, tako kot večina rastlin, odvisna od vremena. Mile zime z veliko sonca pomladi in poleti pospešijo cvetenje, več dežja in manj sonca pa cvetenje zavre. Kljub deževnim dnem je bila prva žetev že konec junija.

 

 

 

Obiskovalci so si lahko sivko tudi sami nabrali.

 

 

 

 

 

 

 

 

Žetev sivke v Ivanjem Gradu je pospremila kopica spremljevalnih dogodkov s sejmom izdelkov, povezanih s sivko. Občudovali in kupovali smo dišeča mila, dekorativne vrečke, polnjene s sivko, tekstilne izdelke, okrašene s sivko, sivkin liker ... Sprehodili smo se med razstavljavci in Tjaša je ujela zanimive trenutke.

 

 

 

 

 

Čudoviti kamnoseški izdelki - vaze za sivko. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznamo več kot devetintrideset različnih vrst sivke. Najbolj znana in razširjena je hibridna sivka, ki se uporablja v industriji za vse od čistil do osvežilcev zraka. Geografsko izhaja vse od Otočja prek Evrope (predvsem Sredozemlja) do juzhozahodne Afrike in jugovzhodne Indije. V Avstraliji pa denimo velja za invazivno rastlino. Nekatere vrste se zaradi antibiotičnih učinkov uporabljajo tudi v medicini. Sivka na večino ljudi deluje pomirjevalno, določene sorte sivke pa dokazano dražijo kožo in zato niso primerne za uporabo v kozmetičnih izdelkih.

 

 

Fotografira: Tjaša Brajdih

 

 

Dom in Stil
17. jul 2014

Povezave


Sivka na Krasu

Sivka: nega, spomladanska rez in razmnoževanje

Ideja za darilo učiteljem ali za okras

Sivkini posladki

Sivkini izdelki iz Slovenije

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...