Prešernovi piškoti

Slovenski kulturni praznik je velikokrat povod, da na dan potegnemo Prešernove poezije, beremo Sonetni venec in recitiramo Vrbo.

Tokrat predlagamo Prešernovo čajanko s Prešernovimi piškoti in njegovo poezijo.

 

 

 

Potrebujete: 

230 g masla

130 g sladkorja v prahu

1 jajce

300 g moke

kavno žličko pecilnega praška

vanilin sladkor

črno jedilno barvo

 

za Prešernovo silhueto potrebujete:

sliko - poglejte na splet

skalpel ali oster nožek

papir

 

 

 

Sestavine zgnetite v testo in ga pustite počivati na hladnem. Hladno testo pregnetite in razvaljajte na približno 7 mm debeline. Z modelčki ali nožem izrežite piškot. Vrh lesene palčke pomočite v beljak in jo zapičite v piškot. Pecite 10-15 minut pri 180 stopinjah Celzija, dokler niso zlato zapečeni.

 

 

 

Pripravite Prešernovo silhueto, lahko si pomagate s spletom. Silhueto natisnite in jo s skalpelom ali ostrim nožkom obrežite. Natanko razvaljajte črno sladkorno maso, najoo položite silhueto in jo obrežite.

 

 

Na pečene piškote položite sladkorno maso enake oblike, ki jo izrežete s pomočjo modelčka za piškote, lahko si pomagate tudi s šablono iz papirja. Besedlo napišite s črno jedilno barvo.

 

 

Piškote lahko podarite, zavijete jih v celofan, dodate pisan trak in že imate prikupno darilo.

 

 

Lahko jih tudi postavite v skodelice in popestrite mizo za popoldanski obisk ali celo zabavo ob rojstnem dnevu, če slavljenec praznuje okrog kulturnega dne ali pa je drugače bolj pesniška duša. Letos torej Prešernov dan ne bo le poln kulture, temveč tudi sladkarij.

 

 

Lahko pa piškote narediti, tudi po navodilu v verzih. Avtorica: Mirjam Furlan Lapanja

 

O, kuhar moj,
hitro se obrni,
četrt kile masla
s pol manj cukra
in jajcem umešaj,
dve skodeli moke s pecilnim presej,
vanilijo primešaj,
vse hitro umesi,
testo na hladno zadegaj
in pekače na tanko namaži.
Pečico vključi, kar močno razpali.

Nič se ne múdi,
moko na tanko po mizi potresi
in testo premesi,
valjar v roke vzemi,
da ga boš na tanko razvaljal,
ne premajhne piškote izrezal
in vanje palčke lesene potisnil.

Je pečica segreta,
pekači so polni –
vratca odpri,
piškote na vroče deni.
Previdno jih peci zdaj,
vmes pol Pokra preberi!
So bledi?
Počakaj, še Gobice prežuli!
Že rjavi?
Prepozen si!
Ali zlato dišeči?
Uspelo ti je … – Šalamuna odloži, pohiti!
 
Vmes posodo pomij,
moko pometi,
vse pobriši –
so piškoti že hladni?
Ne še!
Prav, je glih dost časa za Veso v zgibi!
A ne vesi se pod strop,
Golobovo beri!
 
Zdaj na spletu podobo Franceta najdi,
natisni jo, obreži,
Vmes se Venca, Vrbe,
Krsta spomni.
 
Sladko maso (le en del) s črno zgneti –
»manj strašna noč je v črne zemle krili,
kot so pod svetlim soncem sužni dnovi«. 
Razvaljaj jo tenko
in obris poeta izreži.
Belo kot prsi njenih sneg razvaljaj tudi,
like izseci
in na piškote deni.
 
Pol le še v verze se zatopi in izberi –
morda v Prešerna,
lahko pa v Koviča Labrador,
Korunovo, Zajca in še koga sežeš.
 
Na podlago sladko
piši besede nekoristne –
in vendar slastne, nujne.
Pusti srcu,
da jih bere,
in duši, da jih izreka,
in krvi, da jih pije.
 
In potem?
Ja kaj pa misliš?
V keks ugrizni
vendar
in name ne pozabi!

 

 

Ideja in izvedba: Mateja Dobravec

 

 

Dom in Stil
5. feb 2015
spremenjeno 6. feb 2015

Povezave


Prešernovo pecivo za kulturni praznik

Recept za kruh - pecivo z makom

Valentinovi piškoti

Valentinovo – presenetite s pecivom v obliki srčka

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...