Valentinova sladica

Naj bo valentinovo priložnost za ročno ustvarjeno sladko darilo, darilo iz srca.

 

Španski vetrci so spet priljubljeni, še zlasti če so zanimive oblike ali barve. Po desetletjih, ko so jih prehiteli industrijski posladki in bolj zahtevne sladice, se španski vetrci vračajo v modo. Včasih jim rečemo kar meringe, saj so za njihovo ponovno odkritje večinoma krivi tuji kulinarčni blogerji in slaščičarji. 

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci 

 

Za sestavine za španske vetrce ali meringe ne bomo odšteli preveč. Lahko jih oblikujemo v različne oblike, jim vdahnemo posebno barvo ali pa jih prelijemo s čokolado ali drugimi pripravki. Vsak ljubiteljski slaščičar je verjetno kdaj podlegel skušnjavi, da bi iz beljakov, ki tako pogosto ostanejo po pekovskih podvigih, uporabil še za slavne španske vetrce. Rezultati pa žal pogosto niso najboljši. Verjetno vam ni tuje tisto drobno razočaranje, ko namesto v krhko notranjost zagrizemo v lepljivo maso, ki se povrh vsega še zalepi za zobe. Skrivnost dobrih španskih vetrcev je namreč v podrobnostih. V počasnem sipanju sladkorja. Dolgem, vztrajnem stepanju, ko nestrpno pogledujemo na uro, kdaj bodo dovolj stepeni, družinski člani pa osorno pogledujejo proti našemu mešalniku. In nato počasni, zelo počasni peki.

Čeprav so v osnovi preprosti, so španski vetrci ravno dovolj zahtevna sladica, da jih bomo lahko svojim izbrancem podarili v znak posebne pozornosti in naklonjenosti. 

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci

 

Recept za meringe ali španske vetrce:


2 beljaka, pri sobni temperaturi
140 g sladkorja v prahu
nekaj kapljic limonovega soka
malo barvila za živila

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci

 

Beljake spenite, dodate limonin sok, nato stepete, da dobite trd sneg. Dodate sladkor, najbolje po žlicah. Nato stepate še 5-10 minut, da dobite trden sneg.

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci


Pripravljen beljakov sneg dajte v brizgalno vrečico in na pekač, prekrit s papirjem za peko, iztisnite vetrce ali poljubčke.

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci



Med pripravo pečico ogrejte na 80 stopinj. V njej vetrce sušite približno tri ure, nato temperaturo znižajte na 50 stopinj in sušite še toliko časa, da bodo ti popolnoma suhi - najbolje je, če jih v topli pečici pustite kar čez noč.

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci

 

Srčke lahko okrasite s čokoladnim oblivom, ki ga naredite tako, da stopite jedilno čokolado. Srčke pomočite vanjo in jih nato daste na rešetko, da se posušijo.

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci

Srčkom morate zdaj le še izdelati lično darilno embalažo. Lahko jih preprosto zložite v kozarec ali jih zavijete v papir za peko ali celofan. 

 

valentinovo_sladica_darilo_meringe_spanski_vetrci

 

Dodajte jim še čipkast trak, vrvico in primerno sporočilo.

 

Pa veselo praznovanje!

 

Ideja, priprava in fotografije: Mateja Dobravec


 

Dom in Stil
12. feb 2016

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...