Recept za špinačne krpice

Recept za lahkoten obrok iz testenin, špinače in rikote.

 

Mlada špinača je krasna spomladanska zelenjava, ki jo lahko uživamo tako v solati kot v toplih jedeh. Jernej jo je za nas pripravil z domačimi jajčnimi testeninami in rikoto oz. sirarsko skuto. Rikota je različica skute, kise pridobiva iz mešanice mleka in sirotke, ki ji dodajo citronsko kislino, da pospešijo obarjanje beljakovin, ter segrevajo do okoli 90 °C. Nastalo smetanasto plast na površju posnamejo in tako pridobijo skuto. Od običajne slovenske skute se razlikuje po blagem, bolj sladkem okusu in drugačni teksturi.

 

recept-jajcne-testenine-s-spinaco

 

Sestavine za 4 osebe:

200 g ostre moke
2 jajci

2 žlici olivnega olja
20 g oluščenih mandljev
4 stroki česna, olupljeni in sesekljani
100 g rikota sira
250 g mlade špinače, umite*
10 g parmezana
sol, poper, muškatni oreh

V večjo posodo ubijemo jajci in jih z vilico dobro razžvrkljamo. Dodamo moko in začnemo z gnetenjem. Testo mesimo 10 - 15 minut. Dobiti moramo gladko, svileno in prožno testo. Testo razdelimo na dva dela in ga s pomočjo strojčka za rezance postopoma razvaljamo na 1 mm debeline (zadnja ali predzadnja reža). Razvaljane trakove narežemo na poljubne oblike in velikosti.

 

recept-jajcne-testenine-s-spinaco

 

Na srednjem močan ogenj pristavimo ponev z olivnim oljem. Dodamo mandlje in česen ter pražimo toliko, da česen lepo zadiši. Zmanjšamo ogenj in dodamo rikota sir. Pazimo, da ne zavre. Medtem v osoljenem kropu skuhamo krpice. Sveže krpice kuhamo približno 1 - 2 minuti. V ponev dodamo 3 žlice vode, v kateri se kuhajo krpice in špinačo, povečamo ogenj in kuhamo 1 minuto, da špinača nekoliko oveni. Odstavimo z ognja in dodamo odcejene krpice. Krpice na koncu začinimo s soljo, poprom in sveže nastrganim muškatnim orehom. Po vrhu nastrgamo še malo parmezana.

* Špinačo lahko zamenjamo tudi z mladimi koprivami.

 

recept-jajcne-testenine-s-spinaco

 

Testenine lahko pripravite tudi z drugimi vrstami moke ali pa jim dodate priljubljeno zelišče, ki ga morate predhodno zmiksati ali sesekljati. Pripravili smo jih že s sipinim črnilom ali rdečo peso.

Dober tek! 

 

Pripravil in skuhal: Jerjej Zver

Fotografirala: Maja Galuf

Jernejkitchen.com

Dom in Stil
24. mar 2016

Povezave


Postne jedi - glavna jed in preprosta sladica

Recept za domače črne testenine in omako iz morskih sadežev

Domači ravioli

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...