Slasten kutinov žele

Kutine dozorijo jeseni in imajo čudovito aromo, ki ni lastna nobenemu drugemu sadežu. Pripravili smo recept za slasten kutinov žele.

 

Kutine se uvrščajo med sadje, ki najdlje ostane na drevesih. Čas, ko jih lahko končno poberemo z dreves, se sicer močno razlikuje od pokrajine do pokrajine, vsem pa je skupno, da dehteče sadeže pospravimo proti koncu jeseni, ko se dnevi že močno krajšajo in so jutra odeta v hladne meglice. Kutin ne jemo naravnost z drevesa, temveč jih pustimo, da se malo uležijo in zorijo, nasploh pa jih ponavadi kuhamo, saj so drugače pretrpke in trde, da bi jih jedli surove. Njihov opojni vonj je v našem okolju nekaj posebnega, zato so naše babice kutine uporabljale kot dišavo v omarah za perilo. Tudi vi lahko kutine poskusite postaviti v kuhinjo in jih tu in tam malo poduhate, da se naužijete bogatega vonja. Iz kutin ponavadi kuhamo želeje in marmelade, saj se zaradi naravne vsebnosti pektina zelo hitro strdita in moramo pravzaprav paziti, da nam ne postaneta še pretrda. Jernej, iskrivi kuhar bloga Jernejkitchen, je za nas pripravil kutinov žele. Ponudite ga lahko pri zajtrku ali kot hladno predjed pred glavnim obrokom.

 

Sestavine za kutinov žele: 

1,5 kg kutin
2 l vode
1 žlica sveže iztisnjenega limoninega soka
lupinica ene eko limone
1/4 zvezdastega janeža
720 g sladkorja na 1 liter tekočine


Kutine olupite, jim odstranite peške in zrežete na krhlje. Olupke, peške in kutine daste v ekonom lonec ali navadno posodo in prelijete z vodo. Dodate limonin sok in lupinico in zvezdasti janež. Pod polnim pritiskom kuhate 45 minut. Če nimate ekonom lonca, kuhate pokrito uro in pol do dve 2 uri, dokler kutine niso mehke in še vedno enake oblike. Odstranite kuhane krhlje kutin*, tekočino in olupke pa odkrite kuhate na močnem ognju še pol ure. Tekočino nato skozi cedilo, obloženo s krpo ali gazo, precedite in odmerite. Olupke in peške zavržete. Na 1 liter odmerjene tekočine dodate 720 g sladkorja. Tekočino skupaj s sladkorjem pristavite na močan ogenj in zavrete. Kuhamo še 10 minut. Žele nalijete v ogrete kozarce in jih dobro zaprete.

*Kuhane krhlje kutin lahko zmešate z jogurtom ali jih uporabite pri sladicah.
 

 

Kutine imajo veliko pozitivnih lastnosti: žlahten okus, počasno dozorevanje, v pecivih lahko popolnoma nadomestijo jabolka. Drevo kutine ima lepe zelene liste in spomladi nas razveseljuje s čudovitimi belo rožnatimi cvetovi, tudi zaradi te lastnosti jo radi sadijo med jabolka in hruške. Na žalost so kutine v zadnjih desetletjih izginile s tržnic in jih težko najdemo v ponudbi. Razlog za to je verjetno prav v tem, da jih ne uživamo surovih in da je njihova uporaba vezana na kuhanje. Kljub temu pa nikakor niso izginile z naših vrtov in sadovnjakov (predvsem tistih malo starejših), saj jih boste oktobra zlahka zagledali, kako se svetijo med svojim temno zelenim listjem. Kutina je namreč rastlina, ki ne potrebuje prav veliko nege, še najbolj bi potrebovala redno obrezovanje, da se ne preveč razraste v višino.

Če ste si torej letos zaželeli kutin, poskusite povprašati po njih med svojimi znanci. Mogoče ima kdo na vrtu (ali pa na babičinem vrtu) drevo, ki ga ne obira ali ki ga ne utegne obrati sam. Kutine obrodijo zelo bogato, gotovo jih bo kdo z veseljem odstopil, saj težko verjamemo, da bi jih kdo vse vkuhal za lastno porabo. Ja, seveda, zakaj pa razmišljamo samo o lastni porabi? Kutine so izreden sadež z večstoletno tradicijo, ki bi si zaslužil boljše ovrednotenje tudi v širši kulinarični ponudbi. Z veseljem bi jih videli na policah z značino slovensko prehrano, v novih kombinacijah okusov in oblikah. Marmelade, želeji, lični bomboni in slaščice. Kaj pa v gostilnah? Zelo radi bi segli po štrudlih, hladnih sladicah s kutinovimi prelivi, zanimivimih omakah za meso, ki bi jim morebiti dodali tudi pikantni poudarek. Možnosti je veliko, surovina pa je tako rekoč na dlani. 

Mi že sanjamo o sladkih kutinovih želejčkih v ličnih škatlicah. Kaj pa vi?

 

Recepti in fotografije: Jernejkitchen

Dom in Stil
13. okt 2016

Povezave


Kremna porova juha s kutinami in rožmarinom

Solata iz gomoljnic, kutine in hrustljavega piščanca

Narobe obrnjen kutinov kolač

Palačinke s karameliziranimi orehi

Rustikalni kruhki

Bazilikina bučna pita

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...