Kremna porova juha s kutinami in rožmarinom

Pripravili smo recept za kremno porovo juho s kutinami. V juhi uporabimo dve sezonski sestavini, kutine in por.

Kutine so poznali že v antični Grčiji in so jih podarjali ob porokah, saj je veljala kutina za sveti sadež. Nevesta je grizljala košček sadeža, s tem si je osvežila dah, predno sta z ženimo odšla v svoje sobane. Ravno tako so kutine cenili stari Rimljani. V srednjem veku so jo v sadovnjake sadili poleg jablan in hrušk, saj ima gosto in razmeroma široko in slikovito krošnjo. Poleti ji daje poseben pečat veliko temno zeleno listje. Spomladi nas razveseljuje  zaradi belo rožnatih dišečih cvetov, jeseni pa slastnih plodov. Sadeži nas že od daleč opozarjajo z zlato barvo in aromatičnim vonjem. Naše babice so zaradi vonja postavile kutine v omare s perilom, da so ohranile svež vonj perila. Če sadeži niso popolnoma zreli, imajo dlakave lise, ki jih lahko obrišemo. 
Kutino smo uporabili pri pripravi juhe, kar ni običajna izbira za uporabo kutine v prehrani. Ponavadi jo namreč najdemo v receptih za sladke marmelade in želeje (recept za kutinov žele najdete tukaj), a je juha s sadežem kutine polna okusa in prijetna sezonska popestritev. 
 

 

 


Sestavine za 4 osebe:

1 bela čebula
1 krompir
1 strok česna
1 srednje velik por
2 kutini
1 žlica olivnega olja
1200 ml zelenjavne jušne osnove / vode
vejica rožmarina
morska sol, poper

 


Čebulo, krompir, kutine in por očistite in olupite. Večjo kozico pristavite na ogenj in dodate olivno olje. Čebulo sesekljate in dodate v kozico. Kutini odstranite peške in jo narežite na tanke lističe. Skupaj s čebulo pet minut pražite na majhnem ognju. Medtem na tanke lističe narežete krompir, por zrežete na kolobarje in drobno sesekljate česen. Ko je čebula prozorna in lepo prepražena, dodate por in česen ter povišate temperaturo. Pražimo 2 do 3 minute, da lepo zadišita. Dodate krompir in zalijete z zelenjavno jušno osnovo ali vodo. Juho zavrete, dodate ščepec morske soli, popra in rožmarinovo vejico. Kuhate na srednjem ognju 30 minut. Ko je juha skuhana, odstranite rožmarin in s paličnim ali stoječim mešalnikom sesekljate, da dobi kremno teksturo. Po potrebi začinite in postrežete.

 

 

Jesenska juha iz kutin in pora bo v jesenski jedilnik prinesla nove in nenavadne arome. Kaj je namreč lepšega, kot da se kuhinja poveže z letnim časom, s čimer se naš dan poveže v spokojno celoto. Sezonska hrana je namreč okusnejša in nudi našemu telesu največ hranil. Današnje trgovske poti nam nudijo praktično enako ponudbo skozi vse leto, oddelek s sadjem in zelenjavo je pogosto enak izgled tako aprila kot novembra. Mnoge vrste zelenjave uvažajo z drugega konca sveta, prenekatere pa prihajajo iz rastlinjakov, kjer pa zelenjava uspeva s hidroponičnimi sistemi. Nove tehnološke pridobitve so sicer koristne zaradi raznolikosti, ki nam jo ponujajo kljub izmenjavanju sezon, vendar je pomembno, da v naši vsakodnevni prehrani prevladujejo sezonski pridelki. Ti pogosto prihajajo iz bližnjih krajev, niso potrebovali dolgotrajnega skladiščenja in obdelave, zelo verjetno pa so uspevali na njivah in v sadovnjakih. Torej je sezonska hrana sveža in okusna. Marsikateri sadež, kot je na primer kutina, pa običajno sploh niso bili deležni klasične sadjereje in torej niso bili škropljeni ali gnojeni. Bodimo pozorni in svojemu telesu privoščimo hrano, ki nudi našemu telesu veliko hranil. S poseganjem po sezonski, krajevni zelenjavi, si bomo zagotovili bolj raznoliko prehrano, saj mnogih vrst ne najdemo v veliki distribuciji. Oskrba s krajevnim sadjem in zelenjavo pomaga lokalnim predelovalcem, da preživijo in da ostaja naša krajina obdelana in rodovitna. Obenem se izognemo dolgim prevozom, ki so potrebni zato, da se čilska jabolka pripeljejo k nam maja in španske jagode januarja, zaradi česar se po avtocestah vijejo dolge kolone tovornjakov med raznimi distribucijskimi središči.

 

Recepti in fotografije: Jernej kitchen
 

Dom in Stil
13. okt 2016

Povezave


Slasten kutinov žele

Solata iz gomoljnic, kutine in hrustljavega piščanca

Narobe obrnjen kutinov kolač

Palačinke s karameliziranimi orehi

Rustikalni kruhki

Bazilikina bučna pita

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...