Solata iz gomoljnic, kutine in hrustljavega piščanca

Odlična, polnovredna solata iz gomoljnic, kutine in hrustljavega piščanca

Dežnik v roki, meglice nad strehami, listje na tleh. Povsod se že razlega tisti znani vonj po trohnobi. Oktober je in vreme nas nanj neumorno opominja. Hitimo, da nas ne bi prehitel mrak, pa vendar prihaja ta čedalje bolj prehiteva, njegova vlaga se čedalje bolj ostro zajeda pod naše obleke. Ob prihodu domov je najlpše, če si lahko zakurimo v peči, se na kavču malce pocrkljamo z mačkom, ali pa preprosto popijemo dišeč čaj in na oknu opazujemo osvetljeni zahod, ki ga naglo prekriva tema.

Jesen nas navdaja z željo po toplih, prijetnih jedeh, ki nam pogrejejo tako želodček kot srce. Jesenski večeri so kot nalašč, da se predamo topli in okusni hrani, ki nam prebudi brbončice in vzbudi prijetne spomine. Vlažne ulice in mrleči dež se tako umaknejo nekam daleč stran, omamne vonjave pa nas popeljejo v prijetno družinsko druženje.

Letošnjo jesen smo se s pomočjo Jerneja s kuharskega bloga Jernejkitchen posvetili kutinam. Te sadeže, ki jih ponavadi najdemo v sladkih receptih, smo uporabili pri pripravi priloge za piščančje meso. Pogosto se namreč dogaja, da zraven mesnih jedi ponujamo enolične, da ne rečemo dolgočasne priloge: krompir ali riž, solato in kakšno kuhano zelenjavo. Tokrat smo v mešanico gomoljnic dodali še bučo in kutine ter jih skupaj s piščancem spekli v pečici. Piščanca smo potem še popekli na kutinovem želeju (recept za njegovo pripravo najdete tukaj), kar je celotnemu receptu dalo še bolj zanimiv sladko slan priokus. Zelenjavo smo vmešali v bulgur, ki ga lahko po želji zamenjate s kvinojo.

Bulgur izhaja z Bližnjega vzhoda, kjer ga poznajo že več tisočletij. Gre za vnaprej poparjeno ali pokuhano durum pšenico, ki zaradi takšnega postopka ohrani precej več vlaknin kot druga rafinirana žita. Zaradi prej omenjenega postopka se bulgur odlikuje po hitri pripravi.

Kvinoja je žitaricam podobno seme, ki jo sicer pogosto najdemo uvrščeno med žita, vendar je prej v sorodu s špinačo in peso kot s pšenico in ržjo. K nam je šele pred nekaj leti prišla iz Južne Amerike , kjer so jo Inki imeli za sveto rastlino. Od žit se namreč razlikuje predvsem po visoki vsebnosti beljakovin (14 %), kar je bilo za predkolumbovske civilizacije izredno pomembno. Danes je tudi zelo cenjen vir kalcija, magnezija in železa, še zlasti za tiste, ki ne uživajo mesa ali mleka. Ob kuhanju se seme odpre, prepoznamo ga po belih obročkih, ki so del strukture semena.  

 

priloga-gomoljnice-korenje-kutine-piscanec

 

SESTAVINE za 4 osebe:

1 rumen korenček

1 oranžen korenček

2 kutini

1/4 muškatne buče

3 stroki česna

1 žlica olivnega olja

1 vejica rožmarina

6 piščančjih stegen s kostjo in kožo

150 g bulgurja / kvinoje

morska sol, poper

2 žlici kutinovega želeja

šopek svežega peteršilja

 

priloga-gomoljnice-korenje-kutine-piscanec

 

POSTOPEK

Pečico segrejete na 220 °C.

Korenje, kutino in muškatno bučo olupite in narežete na majhne kocke. Piščančja stegna nasolite in poprate. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj položite korenje, kutino, bučo in olupljene stroke česna. Na vrh položite piščančja stegna. Pokapate z olivnim oljem in dodate 1/2 rožmarinovih listov. Temperaturo v pečici znižate na 210 °C, pečete 30–35 minut. Medtem skuhate bulgur po navodilih na embalaži. Na ogenj pristavite ponev, v katero dodate 2 žlici kutinovega želeja. Žele dobro raztopite in dodate pečena stegna s kožo navzdol. Pečete 2–3 minute, tako da koža postane lepo hrustljava in obdana s kutinovim želejem. Pečeno zelenjavo vmešate v bulgur in dobro začinite s soljo in poprom. Peteršilj in preostanek rožmarina dobro sesekljate in dodate v bulgur. K jedi se prilega žlica navadnega jogurta.

 

Solato iz gomoljnic, kutin in buče lahko postrežete tudi brez piščanca, beljakovine lahko nadomestite z uporabo kvinoje. Na ta način postane ta poslastica primerna tudi za vegetarijansko in vegansko prehrano.

Dober tek!

 

Recept in fotografije: Jernejkitchen

Save

Save

Dom in Stil
14. okt 2016
spremenjeno 20. okt 2016

Povezave


Slasten kutinov žele

Kremna porova juha s kutinami in rožmarinom

Narobe obrnjen kutinov kolač

Palačinke s karameliziranimi orehi

Rustikalni kruhki

Bazilikina bučna pita

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...