Narobe obrnjen kutinov kolač

Sladek recept za kutine, ki bo s svojo aromo polepšal jesenske izlete in večere.

Kutine so sadež, ki smo mu letošnjo jesen posvetili največ pozornosti. Menimo namreč, da je v času, ko so negativni učinki globalnega trgovanja, intenzivnega poljedelstva in tudi splošne gospodarske stiske postali očitni, nujno, da ovrednotimo tiste pridelke, ki v naših krajih uspevajo brez težav in so tako rekoč že na razpolago. Mogoče so težavni za obiranje ali predelavo, vseeno pa so vredni, da jim odmerimo prostor v naši prehrani.

Negativni učinki prekomernega uvažanja pridelkov iz oddaljenih krajev so razvidni tako z vidiki hude konkurence, ki jo izvajajo na tukajšnje pridelovalce, kot tudi zaradi vzporednega prihoda tujerodnih rastlin in žuželk, ki jim nismo še kos. Obenem lahko opažamo, kako na našem podeželju iz leta v leto upadajo obdelane površine, mladi pa se ne lotevajo tega težkega, a izredno pomembnega poklica. Kutine so zato s tega vidika sadež, ki simbolizira možnost preobrata, saj so dobro vraščene v našo tradicijo, ne potrebujejo pa posebne nege. Tistim, ki se ukvarjajo s predelavo sadja in zelenjave ter gostincem ponujamo v izziv kar nekaj receptov, ki so v ospredje postavili prav kutine, sadež ki tu uspeva že tisočletja in smo ga komaj v zadnjih desetletjih odrinili v prid bolj "udobnim" vrstam sadja. Vabimo vas, da ponovno odkrijete njihovo aromatičnost, z njimi seznanite tudi otroke, ki bodo tako imeli možnost spoznati popolnoma nov okus. Lahko jim jih ponudite surove, v tankih lističih, ali pa v obliki želejev in marmelade. Ob kuhanju kutin bo vsa hiša preplavljena z omamnimi dišavami, ki jim lahko dodate še druge začimbe in sadeže. H kutinam se odlično podajo cimet, hruške, orehi ...

Serijo receptov s kutinami zaključujemo s sladico: narobe obrnjen kutinov kolač bo kot nalašč za nekoliko drugačno, bolj rustikalno sladico, ki jo lahko odnesete tudi s seboj na potepanja po jesenski krajini.

 


Sestavine za 4 osebe:
4 kutine
3 žlice kutinovega želeja (poljubno)
100 ml vode
3 žlice sladkorja
125 g masla
2 jajci
110 g sladkorja
125 g bele moke
1 žlička pecilnega praška
ščepec soli
 

 


POSTOPEK

Kutino olupite, odstranimo peške in zrežete na krhlje. Krhlje tesno skupaj zložite na dno ponve premera približno 24 cm, tako da dno pokrijejo v celoti. Ponev pristavite na močan ogenj in kutine zalijete z vodo, dodate sladkor. Na srednje močnem ognju kuhate 10–15 minut, da voda skoraj popolnoma izpari. Medtem v posodi penasto stepete maslo in sladkor. Med nenehnim stepanjem dodate jajci eno po eno. Na koncu s kuhinjsko lopatico vmešate presejano moko in pecilni prašek, da dobite gladko zmes. V ponev po 10 minutah dodate žele kutine in kuhate še 5 minut. Ko se žele kutine raztali, znižate temperaturo in na vrh kutin enakomerno razporedite testo, tako da prekrije sadje. Pokrijete in na majhnem ognju pečete 25 minut. Po 25 minutah v testo zapičite zobotrebec, in če se nanj nič ne prime, je kolač pečen, drugače peko še nekoliko podaljšate. Še topel kolač obrnete na servirni krožnik in postrežete.

Dober tek!
 

Save

Dom in Stil
14. okt 2016

Povezave


Slasten kutinov žele

Kremna porova juha s kutinami in rožmarinom

Solata iz gomoljnic, kutine in hrustljavega piščanca

Palačinke s karameliziranimi orehi

Rustikalni kruhki

Bazilikina bučna pita

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...