Provansalska čokoladna pita

Provansalska čokoladna pita vas bo očarala s svojim temnim krhkim testom in z nadevom bogatega čokoladnega okusa z mandlji in kandiranimi pomarančnimi lupinicami.

 

 

Na silvestrovanju (ob morju) pa ne sme manjkati slavnostna sladica. Provansalska čokoladna pita bo za tako priložnost več kot odlična izbira. Očarala vas bo s svojim temnim krhkim testom in z nadevom bogatega čokoladnega okusa z mandlji in kandiranimi pomarančnimi lupinicami. Te lahko kupite, še boljše pa so doma pripravljene, zato poleg recepta za sladico prilagamo še navodila za pripravo teh sladkih prigrizkov, ki jih lahko pripravite že več dni vnaprej, uporabite pa jih lahko v raznoraznih sladicah.

 

Pomarančni sirup in kandirane lupinice

 

Sestavine:

 

4 neškropljene pomaranče

200 g sladkorja

sol

 

Postopek:

 

Pomaranče z lupilcem na tanko olupite in iz njih iztisnite sok. V slanem kropu pomarančne lupine vrite eno minuto, odcedite, splaknite z mrzlo vodo in postopek ponovite. Pomarančni sok skupaj s sladkorjem in lupinami naj nato na majhnem ognju vre približno deset minut, da nastane sirup in postanejo lupine prosojne. Takrat jih vzemite iz sirupa in jih položite na papir za peko, da se ohladijo in posušijo, nato so pripravljene za uporabo. 1/3 drobno sesekljanih pomarančnih lupinic uporabite za čokoladno kremo, preostalo za okras. Do uporabe jih hranite v zaprti škatli.

 

Večer pred silvestrovim pa pripravite še tole provansalsko čokoladno pito, s praznično-mediteransko kombinacijo okusov temne čokolade, pomaranč in mandljev oz. pinjol.

 

Provansalska čokoladna pita

 

Sestavine: 

Testo

120 g masla

75 g sladkorja v prahu

2 rumenjaka

120 g moke

60 g kakava

3 žlice vode

 

Nadev

112 g temne čokolade

75 g masla

6 jajc

75 g sladkorja (grobi prah)

60 g kakava

5 g mandljevih lističev ali pinjol

1/3 pripravljenih kandiranih pomarančnih lupinic

 

Postopek:

 

Testo

Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija, sestavine za čokoladno testo gladko zmešajte z ročnim mešalnikom ali v multipraktiku. Dobro pomokajte in oblikujte v ploščat krog, zavijte v folijo in za najmanj pol ure postavite v hladilnik. Na delovno površino dajte velik kos folije in jo dobro pomokajte. Nanjo postavite čokoladno testo, ga pomokajte in pokrijte z novim kosom folije. Testo razvaljajte, da dobite krog velikosti modla skupaj z robom, odstranite zgornjo plast folije in z odkrito stranjo položite v pekač in razporedite po robovih ter odstranite še drugo plast folije.

 

Recept za čokoladno pito

Nadev

Čokolado raztopite nad soparo, vanjo vmešajte maslo in kandirano pomarančno lupinico ter odmaknite z ognja. Posebej stepite beljake, ki jim postopoma dodajajte sladkor in stepajte, dokler sneg ni precej trd. Nato zelo nežno vmešajte rumenjake, kakav presejte in ga dodajte ter previdno zmešajte. Tretjino te zmesi vmešajte v čokolado – pomembno je dobro zmešati, sicer se bo čokolada sesedla. Čokoladno zmes nato vmešajte v preostalo maso z beljaki, zlijte v s testom obložen model, posujte z mandljevimi lističi ali pinjolami in pecite 20–25 minut. Ko pito vzamete iz pečice, jo postavite na mrežo in čez 10 minut vzemite iz modla. Potresite s preostalimi kandiranimi pomarančnimi lupinicami in ponudite s pomarančnim sirupom.

 

Uživajte v praznični poslastici!

 

Fotografirala: Tjaša Brajdih

Pekli in kuhali: Zlato Jabolko

 

 

Dom in Stil
2. dec 2016

Povezave


Kako naredimo čokoladno dekoracijo za sladice

Provansalska čokoladna pita

Piškotna škatla presenečenja s kokosovimi pralinami

Venčki iz španskih vetrcev – meringe

Kandirane pomaranče s čokolado

Rulada

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...