Pita iz brstičnega ohrovta

Ohrovtova pita - slastna jed, ki jo postrežemo kot prilogo ali samostojno zelenjavno jed.

Pripravili smo že bogato jesensko prilogo iz brstičnega ohrovta, ker pa je ohrovt izredno bogato živilo, tako z vitaminom C kot tudi z aminokislinami, smo se domislili še enega izvrstnega recepta, kjer brstični ohrovt povežemo v slastno jed – ohrovtovo pito. Tokrat smo ohrovt kombinirali s skuto, še enim odličnim živilom, na katerega v naši prehrani vse prevečkrat pozabljamo. Skuta iz nehomogeniziranega mleka je lahko prebavljivo beljakovinsko živilo z veliko vsebnostjo kalcija. Uživanje jedi s skuto je dobro za regeneracijo po treningu ali napornem dnevu, tak obrok pa nas napolni z energijo in nam podaljša občutek sitosti.

Ohrovtova pita bo gotovo všeč vsem ljubiteljem brezmesnih obrokov. V njej se združita kombinaciji krhkega testa in sočnega nadeva bogatega okusa. Skuta v nadevu lepo dopolni in poudari svež okus ohrovta, ki ga bodo v piti z veseljem pojedli tudi vsi tisti, ki ohrovta ali zelenjave nasploh ne marajo preveč. Jed je enostavna za pripravo in nam ne bo vzela veliko časa.
 
 
Sestavine:
Za testo
250 g mehke bele moke (lahko tudi pirine)
125 g hladnega masla
ščep soli
1 rumenjak
1 žlica vode
Za nadev
250 g brstičnega ohrovta
400 g sirarske skute
3 jajca
sol, muškatni orešček
parmezan
 
 
Postopek:
Testo
Na pult presejte moko, ji dodajte na koščke narezano maslo in začnite gnesti. Maslo drobite skupaj z moko, da dobite drobir. Dodajte rumenjak in žlico vode, da lahko oblikujete hlebček. Gnesti morate hitro, da se maslo preveč ne segreje, saj tako testo postane lepljivo. Hlebček narahlo potlačite, prekrijte s papirjem za peko in ga razvaljajte na 1 cm debeline. Preložite ga v pekač za pite. Z dlanjo testo ob robovih dobro pritisnite, da dobite lepo obliko ter z robom pekača odrežite ostanke testa. Pekač za približno 30 minut postavite v hladilnik, da se testo dobro ohladi. 
Nadev
Medtem ko testo počiva v hladilniku, pripravite nadev. Brstični ohrovt očistite, splahnite, pokapajte z limoninim sokom in napol skuhajte na sopari.
Sirarski skuti dodajte jajca, sol in sveže nariban muškatni orešček. Če je skuta presuha, prilijete malo mleka. Nadev vlijte na testo, ki je počivalo v hladilniku, in vanj potopite brstični ohrovt. Posujte z naribanim parmezanom in pecite 40–50 minut pri 180 °C. Pito lahko ponudite kot toplo predjed, samostojno jed z veliko skledo solate ali pa kot prilogo mesu v omaki.
Že slišati je slastno, kajne?
V naslednjem prispevku si lahko ogledate še nekaj idej iz brstičnega ohrovta. Tam ga bomo uporabili kot prelepo dekoracijo. Pokazali vam bomo kar tri načine, kako z njim polepšati dom.
 
Recept: Saša Drobnič Škrjanec
Fotografiral: Klemen Brumec 
 

Dom in Stil
4. dec 2016

Povezave


Kako naredimo čokoladno dekoracijo za sladice

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...