Makroni (poljubčki)

Vanilijevi macroni (poljubčki) s kokosovo kremo.

Praznično mizo, polno piškotov, lepo popestrijo prikupni pisani makroni. Hkrati pa vam od peke piškotov gotovo ostane kakšen beljak, kar je odlična priložnost, da se lotite priprave sladkih makronov. In le brez strahu, v nadaljevanju vam predstavljamo podroben opis postopka v sliki in besedi, z vsemi triki, ki jih je dobro vedeti, preden se lotite teh francoskih poljubčkov (fra. macarons).

 

 

Makroni so odlično darilce, slasten sestavni del pogrinjka ali pa kar priboljšek ob kavi ali čaju. Doma narejeni so predvsem cenejši, pa tudi bolj okusni od večine kupljenih. Razlogov za pripravo makronov je nešteto, zato se kar čim prej preizkusite v njihovi pripravi!

 

Pripomočki:

vsaj 3 posode

2 ali 3 pekači

papir za peko

lopatka

električni mešalnik

kuhinjska tehtnica

šablona za krog premera približno 3 cm

pisalo

servirna vrečka s centimetrskim okroglim nastavkom

sito

lonček

merilna posodica 

 

 

Sestavine:

Makroni:

75 g beljakov (približno 2)

75 g mandljeve moke

150 g sladkorja v prahu

35 g kristalnega sladkorja

5 g vanilijevega sladkorja v prahu

par kapljic vanilijevega ekstrakta

jedilna barva (najbolje v prahu ali zelo intenzivna v gelu)

Krema:

160 g bele čokolade

120 ml sladke smetane

20 g masla

semena enega vanilijevega stroka

2 žlici kokosove moke

 

Priprava:

En dan ali vsaj 8 ur pred začetkom priprave makronov, ločite rumenjake in beljake ter beljake postavite na sobno temperaturo. Najbolje je, da jih shranite v posodico in jih prekrijete s papirnatim prtičkom, da ta vpije čim več vlage.

 

Mandljevo moko presejte skozi sito in večje delce zavrzite. Mandljevo moko lahko naredite tudi sami, in sicer tako, da kupite olupljene mandlje (lahko cele ali pa tudi mandljeve palčke ali lističe), jih daste v sekljalnik, kjer naj se meljejo kakšnih 10 do 15 minut. Ne predolgo, saj bodo potem mandlji začeli spuščati maščobo.

 

 

V posodo z mandljevo moko, odmerite še sladkor v prahu in vanilijev sladkor v prahu. Premešajte in še enkrat vse skupaj presejte.

Pripravite še vse pripomočke: lopatko, električni mešalnik; servirno vrečko z okroglim nastavkom, ki jo postavite v kozarec, da boste lahko kasneje vanjo nadevali maso za makrone; dva do tri pekače, ki jih obložite s papirjem za peko in nanj narišite kroge s premerom približno 3 cm. Krogi naj bodo narisani precej narazen, saj se makroni na pekaču razlijejo čez meje zarisanega kroga.

 

Postopek:

Makroni:

Sedaj ko je vse pripravljeno, pa vse skupaj naredite precej hitro, brez večjih prekinitev do sušenja makronov. Beljake začnite stepati in med stepanjem postopoma dodajajte kristalni sladkor.

 

 

 

Beljake stepajte 3 do 4 minute, da nastane čvrst sneg.

 

 

Sneg mora biti čvrst, tako čvrst da se na koncu metlice naredi majhen pramen snega.

 

 

Nato v sneg postopoma vmešajte mešanico mandljeve moke in sladkorja v prahu. Vmes z lopatko previdno privzdigujte sneg (brez pretiranega mešanja). Maso mešajte toliko časa, da bo z lopatke tekla v rahlo prekinjenih trakovih.

 

 

Če boste maso mešali predlogo, bo preveč tekoča, če pa premalo, pa premalo tekoča (in se bodo na makronih poznali špičasti vrhovi). Če boste uporabili jedilno barvo, jo dodajte, preden je masa idealne strukture, torej, ko je še pregosta.

 

 

Maso nato predenite v servirno vrečko in z njo napolnite zarisane kroge na pekaču. S pekačem nato vsaj petkrat dobro udarite ob mizo ali pult, da izginejo zračni mehurčki.

 

 

Makroni naj nato vsaj 1 uro počivajo na pekačih, da se malo posušijo. V pečico, segreto na približno 145 °C (klasična pečica), jih lahko daste šele, ko je njihova povrhnjica posušena in se vam ne prilepi na prst, ko se jih rahlo dotaknete, sicer bodo v pečici popokali. Sušenje makronov lahko traja od 1 ure pa tudi do 4 ur, odvisno od vlažnosti zraka.

 

 

Makrone pecite 8 do 10 minut. Če po 8 minutah opazite, da začnejo spreminjati barvo, pečico zmanjšajte na 130 °C in priprite vrata pečice. Makrone pustite na pekaču, dokler se ne ohladijo, nato pa jih previdno odstranite s pekača. Točen čas pečenja je odvisen tudi od posamezne pečice, zato ga glede na izkušnje lahko malo priredite.

 

 

Krema:

Medtem ko se makroni ohlajajo, lahko pa že prej (ko se sušijo), naredite kokosovo-vanilijevo kremo z belo čokolado. Najprej iz vanilijevega stroka izdolbite semena: strok prerežite po dolžini in z noževo konico ven postrgajte semena.

 

 

Nato nalomite belo čokolado na majhne koščke (lahko jo kar nasekljate).

 

 

Potem sladko smetano segrevajte na nizkem ognju, da postane vroča, vendar naj ne zavre. Odstavite jo z ognja in vanjo stresite koščke bele čokolade, počakajte nekaj trenutkov, nato jo premešajte, da se čokolada stopi.

 

 

Dodajte še vanilijeva semena in maslo ter mešajte, da se maslo stopi. Na koncu dodajte še kokosovo moko in postavite kremo za vsaj 4 ure v hladilnik.

 

 

Ko je ohlajena, jo predenite v servirno vrečko. Makrone zložite v pare, skupaj dajte po dve najbolj podobni polovici. Na eno nadevajte kremo in jo previdno prekrijte z drugo polovico.

 

Makrone hranite v hladilniku, pred serviranjem pa jih dajte za vsaj eno uro na sobno temperaturo.

 

 

Makrone lahko tudi zamrznete. Na koncu po želji makrone okrasite s perlicami ipd.

 

 

Uživajte v teh prikupnih sladkih grižljajih!

 

 
 
Pekla: Manca Rudolf
Fotografije: Klemen Brumec
Produkcija: Idiyas, Petra Slapar

Dom in Stil
8. dec 2016
spremenjeno 23. dec 2016

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...