Sladica: Banofka v kozarčku

Banofka v kozarčku je slastna bananina pita z beljakovim pokrovom, ki jo tokrat postrežemo kar v kozarčku

Drobtine krhkega testa posujemo v kozarec z nežno karamelno bananino kremo in sladkim beljakovim pokrovom je prefinjena sladka kombinacija, ki bo očarala vsakogar! Priprava pa je nadvse preprosta! Tudi dela s karamelo se nikar ne ustrašite, saj je čisto enostaven – upoštevajte le majhen trik, in sicer med topljenjem sladkorja, le tega ne mešajte, saj se bo sicer sladkor nazaj kristaliziral in prijel na posodo. Le pogumno in slastna banofka v kozarčku bo kmalu na mizi!

 

 

 

Sestavine za testo:

150 g bele moke

120 g masla

50 g kakava

1 žlica sladkorja v prahu

1 rumenjak

2 žlici vode

ALI

150 g maslenih piškotov

100 g masla

1 žlica kakava

 

Postopek:

Testo lahko pripravite na dva načina, prvi je malo daljši, a boste z njim na koncu lahko res okusili pristnost doma pripravljenega testa. Drugi je čisto enostaven in primeren za tiste dni, ko nimate veliko časa za pripravo sladice. Vseeno pa imejte v mislih, da lahko tudi domače testo pripravite par dni vnaprej in ga do uporabe hranite v zaprti škatli.

Takšen je torej postopek za doma pripravljen drobljenec iz krhkega kakavovega testa: Na pult presejte moko s kakavom, dodajte sladkor, na koščke narezano maslo, rumenjak in vodo. Iz sestavin zgnetite testo in ga nadrobite na papir za peko ter pecite pri 180 °C približno 20 minut.

Lahko pa si, kot že omenjeno, olajšate delo s pripravo krhkega testa in zmeljete 150 g maslenih albertovih piškotov, dodate 100 g stopljenega masla, žlico kakava in dobro premešate. Pustite v hladilniku vsaj pol ure, da se maslo prepoji s piškoti. 

 

 

Bananin nadev 

2 banani

3 žlice sladkorja

pločevinka kondenziranega mleka

vaniljev sladkor

1,5 dl sladke smetane

 

Snežna kapa

2 beljaka 

2–3 žlici sladkorja

brizg limoninega soka

 

Sladkor v kozici segrevajte na srednjem ognju, da rahlo porjavi. Med segrevanjem ne mešajte. Odstavite in dodajte kondenzirano mleko. Na zmernem ognju med mešanjem zavrite. Odstavite in pustite, da se mleko ohladi. Ohlajenemu mleku primešajte narezano banano in stepeno sladko smetano. Na rahlo premešajte. Za beljakovo kapo stepite beljake skupaj s sladkorjem in limoninim sokom. Sneg mora biti zelo trd in sijoč. V ognjevarne kozarčke nadevajte masleni drobir, dodajte bananino karamelo in na koncu okrasite s stepenim snegom ter zapecite v pečici, približno 10 minut pri 180 °C.

 

 

 

Počakajte, da se ohladi in omamna pita – banofka v kozarčku je nared!

Dober tek!

 

Recept in pekla: Saša Drobnič Škrjanec

Fotografije: Klemen Brumec

Dom in Stil
8. dec 2016
spremenjeno 15. dec 2016

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...