Sladica: pesni tarte tatin s karamelo in vaniljevo smetano

Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna, z njo smo pripravili že hladno in toplo predjed ter glavno jed. Če ste se okrepčali s katero izmed naštetih, ste gotovo že siti, a saj veste – za sladico se vedno še kje najde prostor.

 Še posebej slastnemu pesnemu tarte tatinu s karamelo in vaniljevo smetano se (vsaj pri nas) nismo mogli upreti!

Okusna pesna sladica v sebi skriva bogate okuse (od dišečega ajdovega testa, pesnega nadeva s karamelo pa do vaniljeve kreme z grškim jogurtom) in raznolike strukture, ki se med seboj povežejo v harmonično celoto.

 

 

Pesni tarte tatin s karamelo in vaniljevo smetano

Sestavine (za 4 osebe):

Krhko testo

240 g ajdove moke

10 g kakava

2 jajci

100 g masla

100 g sladkorja

limonina lupinica

1/4 žličke klinčkov

1/4 žličke muškatnega oreščka

morska sol

Pesa in karamela

1 kg olupljene pese

150 g sladkorja

30 g vode

1 žlica ruma

70 g masla

morska sol

Za serviranje

200 ml sladke smetane

1 strok vanilje

2 žlici grškega jogurta

1 žlica sladkorja

 

Testo

Ajdovo moko v razgreti ponvi pražite 5–10 minut, da rahlo porjavi in zadiši. Presejte jo v srednje veliko posodo moko in pustite, da se ohladi. Dodajte kakav in dobro vgnetite zmehčano maslo, da se znebite vseh morebitnih koščkov. Dodajte še sladkor, klinčke v prahu, nariban muškatni oreh in limonino lupinico. Na hitro premešajte ter dodajte jajci in ščepec soli. Vse sestavine pregnetite z rokami le toliko, da se sprimejo v celoto, približno 30 sekund. Oblikujte v kroglo, jo ovijte v folijo in za eno uro postavite v hladilnik.

Karamela in pesa

Medtem pripravite karamelo in rdečo peso. Pečico segrejte na 200 °C. V kozico dajte 100 g sladkorja in vodo. Med mešanjem segrevajte, dokler se sladkor ne raztopi. Nehajte mešati in kuhajte še toliko časa, da se zmes obarva rjavo. Odstavite in dodajte rum in kocke masla. Mešajte, dokler ne dobite svilnato gladke karamele. Vlijte jo v tortni model premera 20 cm, ki je obložen s papirjem za peko. 

Peso narežite na tanke rezine in jih v krogu zlagajte v tortni model. Po vrhu posujte preostali sladkor in pokrijte s papirjem za peko. Vse skupaj dobro pritisnite, da bodo lističi zloženi čim bolj na tesno. V ogreti pečici pecite eno uro. Po eni uri papir za peko z vrha odstranite in pecite še 30 minut, ali dokler ni pesa povsem mehka. Vzemite iz pečice in pustite počivati 30 minut. Medtem specite testo.

 

Peka testa

Temperaturo pečice znižajte na 180 °C. Delovno površino rahlo pomokajte. Nanjo položite testo, ga sploščite in razvaljajte na približno pol centimetra debeline. Ob pomoči valjarja testo prenesite na pekač za pite premera 22 cm ter ga razprostrite po celotni površini. Z vilicami prebodite testo. Čez testo položite papir za peko in ga dobro pritisnite ob vse stranice. Pekač s papirjem za peko napolnite s keramičnimi fižolčki za peko, suhim fižolom ali rižem, da ga s tem obtežite. Pazite, da je prekrito celotno dno pekača.

Testo najprej pecite 15 minut, nato preverite, ali se papir za peko še dotika testa. Če se ga ne, odstranite fižolčke in pecite dodatnih 10 minut.

Serviranje

Pečeno peso odstranite iz tortnega modela in jo prestavite na pečeno testo, tako da je pesa obrnjena na glavo. Sladko smetano stepite s sladkorjem in semeni vanilje, ki jih z nožem izdolbite iz vaniljevega stroka. V stepeno smetano narahlo vmešajte jogurt. Pesno pito razrežite in postrezite z žličnikom smetane.

Mmmmmm, s tole slastno pesno sladico pa lahko podkupite še največje nasprotnike rdeče pese. Če pa imate peso radi, pa bo to gotovo postala ena izmed vaših najljubših sladic.

 

 

Uživajte v omamnih okusih!

 

Recept in peka: Jernej Zver, jernejkitchen

Fotografirala: Maja Galuf, jernejkitchen

 

Dom in Stil
8. dec 2016
spremenjeno 12. dec 2016

Povezave


Pena iz bele čokolade z malinami

Piškotna škatla presenečenja s kokosovimi pralinami

Dišeče zvezde

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...