Kožarice

Kožarce so kraške gospodinje kuhale v mineštrah, zelju ali repi, da so izdatno obelile sicer pusto hrano.

 

 

 

 

Kožarce (ponekod jim pravijo tudi kožence ali krodigini) so posebne klobase značilne za Kras, ki so sestavljene iz polovice očiščenih kož in polovice krvavkastega mesa. Začinjene so z mleto kumino, česnom, soljo in poprom. Ponavadi so jih kraške gospodinje kuhale v mineštrah, zelju ali repi, da so izdatno obelile sicer pusto hrano. Za današnje razmere so namreč kožarce nekoliko težka hrana, zato smo se jih mi odločili najprej speči v rimskem loncu (to je lončen lonec s pokrovom), da so izgubile nekaj maščobe. Kožarce kuhamo ali pečemo vsaj eno uro.

V nadaljevanju vam bomo predstavili dva okusna recepta za jedi s kožarcami. Najprej, Slovencem zelo ljubo jed na žlico - joto, potem pa še eno zelo priljubljeno jed novejšega izvora – burger.

 

Jota z dodanimi kožarcami je nasitna jed bogatega okusa, ki nas – dobro začinjena – pošteno pogreje in nasiti za kar nekaj časa. Prileže se predvsem v hladnejših dneh po dopoldanskem fizičnem delu ali pohodu v hribe. 

 

Sestavine:

300 g kisle repe (lahko tudi kisano v tropinah)

500 g krompirja

150 g suhega fižola

50 g maščobe

2 stroka česna

žlica moke

sol

poper

kumina

lovorjev list

kožarce

 

Postopek:

Fižol čez noč namakamo v vodi, nato pa skuhamo. Dodamo olupljen krompir, lovor in kuhamo do mehkega. Posebej kuhamo repo s strokom česna in ščepcem kumine. Kuhan krompir in fižol pretlačimo, dodamo zelje in prežig iz maščobe, moke in česna. Dolijemo po potrebi vode, dosolimo in popramo. Kuhamo na šibkem ognju še pol ure in občasno mešamo.

Če želimo kuhati kožarce v joti, jih dodamo tako, da se kuhajo eno uro. V našem primeru smo pečene kožarce dodali na koncu.

 

 

Burger s kožarcami je prav tako nasitna jed, v kateri se prepletajo bogati okusi česna, gorčice, kimla in drugih začimb. V kombinaciji s cikorijo ali ohrovtom bo kožarca v burgerju dobila potrebno svežino in dodatno sočnost. 

 

Sestavine za en burger:

1 kožarca

1 ržen kruh s kimlom

100 g sveže cikorije (ali ohrovta)

žlica ostre gorčice

žlica oljčnega olja

strok česna

 

Postopek:

Kožarco spečemo, v našem primeru smo jo pekli v rimskem loncu 1 uro na 180 °C (peč prižgemo v trenutku, ko damo vanjo lonec). Cikorijo skuhamo na sopari in jo potem s česnom popražimo na olju. Kruh razpolovimo, na hitro popečemo in namažemo z gorčico. Nanj položimo cikorijo in na kolute narezano kožarco.

 

To sta le dve ideji za jedi s to posebno klobaso, kožarco, možnosti za uživanje te slastne specialitete pa je ogromno. Jeste jo lahko kot samostojno jed poleg kruha. Za prilogo pa lahko pripravite tudi krompir (pražen ali v kosih ipd.), kislo zelje, pečeno zelenjavo in podobno.

Dober tek!

 

Kuhala: Jasna Simoneta

Fotografija: Klemen Brumec, Produkcija: Petra Slapar, Idiyas

 

Dom in Stil
10. dec 2016
spremenjeno 3. jan

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...