Piškotna smrekica

Sestavljanka z božičnim motivom je narejena iz piškotnega testa in sladkornega ledu, seveda na koncu konča v zadovoljnih ustih. Recept smo pripravili tudi v video izvedbi.

Danes vam bomo predstavili nadvse domiselno idejo, ki pa je enostavna za izvedbo. Sestavljanka z božičnim motivom je narejena iz piškotnega testa in sladkornega ledu. Na sestavljanko lahko narišemo poljuben motiv (npr. smrekico, sneženega moža, buteljko šampanjca, božično zvezdo, Božička, darilni paket, zvezdo repatico, zasneženo pokrajino, snežinko ipd.) ali pa nanjo napišemo božično-novoletno željo, lepo misel ali navdihujoč citat. Sestavljanko lahko po želji še dodatno okrasimo z jedilnimi perlicami, mrvicami ali ostružki čokolade.
 
 
 
Sestavljanka z božičnim motivom ali željo je lahko edinstveno darilo, lepo pa izpade tudi kot pogrinjek na praznični mizi. Izdelamo lahko tudi veliko sestavljanko iz 25 koščkov, ki tako služi kot adventni koledar. Pri pripravi lahko sodelujejo tudi otroci. Še posebej se bodo zabavali, če bodo lahko s topim nožem razrezali pravokotnik iz testa na različne dele. Izdelek bo tako dobil še bolj osebno noto, gotovo pa bo drugačen in še bolj zanimiv od sestavljank, ki bi jih naredili odrasli, saj je otroška domišljija še bolj svojevrstna, svobodna in originalna, kot bi si lahko mislili.
 
Za piškotno testo potrebujemo le 4 osnovne sestavine, ki jih gotovo imate pri roki ter jedilno barvo. Sladkorni led pa je za pripravo ravno tako preprost kot testo. Le sledite navodilom v nadaljevanju in uspeh je zagotovljen. 
 
Sestavine:
 
Testo:
300 g moke
220 g masla
120 g mletega sladkorja
kavna žlička pecilnega praška
barva za živila
 
Sladkorni led:
1 beljak
limonov sok
mleti sladkor
 
 
 
Postopek:
 
Moko, maslo, sladkor, beljak in pecilni prašek pregnetite na roke ali v multipraktiku. Nato dodajte barvo za živila in jo enakomerno vgnetite v testo. Testo pustite na hladnem vsaj pol ure, nato razvaljajte na približno 5 mm debeline. Izrežite pravokotnik velikosti 10 x 15 cm, tega pa razrežite na različne kose, da dobite kose sestavljanke. Kose previdno, da ne spremenijo oblike, prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, in približno 15 minut pecite v ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija.
Pripravite sladkorni led: 1 beljak in 1 kapljico limone stepajte 10 sekund, nato med stepanjem dodajajte mleti sladkor po žlicah, dokler ne dobite goste, komaj še tekoče mase. Sladkorni led napolnite v vrečko za brizganje z majhno luknjico in na sestavljen pravokotnik nabrizgajte motiv (smrekica, napis ...). Previdno ločite kose med sabo in pustite, da se sladkorni led posuši.
 
Iz preostalega testa lahko naredite še več sestavljank ali pa piškote, ki jih lahko okrasite s preostalim sladkornim ledom. 
 
Pripravili smo recept v videu:
 

 
 
Veliko zabave in ustvarjalnih užitkov pri pripravi!
 
Peče: Mateja Dobravec
Fotografira: Klemen Brumec
 

Dom in Stil
10. dec 2016
spremenjeno 18. dec 2016

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...