Kokosova krema z bučo

Za bučkin zavitek ste najbrž že slišali, tokrat pa vam predstavljamo eno še bolj zanimivo bučno sladico – kokosovo kremo z bučo.

 

V jesenskih dneh, ko nam narava ponudi celo paleto buč, si jih lahko privoščimo na tisoč in en način: v juhah, rižotah, kot pire, iz njih lahko naredimo njoke in še in še. Tu pridejo na vrsto tudi sladice. Za bučkin zavitek ste najbrž že slišali, tokrat pa vam predstavljamo eno še bolj zanimivo bučno sladico – kokosovo kremo z bučo.

Preden preidemo k receptu, naj le omenimo, da buča ni le vsestransko uporabna in nadvse slastnega bogatega okusa, ampak v sebi skriva tudi mnoge hranilne snovi. Je prava zakladnica vlaknin, pohvali pa se lahko še z vsebnostjo naslednjih snovi: kalcija, fosforja, železa, karotena, vitamina B, niacina in še bi lahko naštevali.

V današnji sladici – kokosovi kremi z bučo - se prepletajo tropski okus kokosa , sladka dišeča karamela, omamen vonj začimb, bogat čokoladni okus in vsem tako domač okus buče. Sladica je pripravljena iz dveh delov; iz sočnih, dišečih, karamelnih bučnih kock ter iz čokoladno-kokosove kreme, v kateri okuse ravno tako zaokroži buča. V kombinaciji slastnih prej navedenih delov sladice ter s kokosovim in mandljevim čipsom za piko na i se skriva pravo doživetje za naše brbončice. Vsekakor vredno poskusiti!

Sestavine:

Kokosova krema z bučo

400 ml kokosovega mleka

200 g temne čokolade s 70 % kakava

2 žlici sladkorja

150 g narezane buče

Bučne kocke z začimbami

150 g na kocke narezane buče

1 žlica začimb (cimet, nageljnove žbice ali klinčki)

100 ml vina rumeni muškat

3 žlice sladkorja

peščica kokosovega čipsa in mandljev za okras

Za serviranje

kokosov čips

mandljev čips

Postopek:

Najprej pripravite bučne kocke z začimbami. Sladkor v kozici segrevajte, da se stopi in porjavi. Medtem ne mešajte, sicer se sladkor ne bo lepo stopil oz. se bo nazaj kristaliziral. Previdno prilijte vino in pomešajte, da se karamela raztopi. Dodajte na majhne kocke narezano bučo in začimbe. Kuhajte približno 5 minut. Odstavite z ognja in ohladite.

Nato se lotite kreme. Kokosovo mleko vlijte v kozico, dodajte narezano bučo in sladkor. Vse skupaj na majhnem ognju zavrite. Ko mleko zavre, dodajte še razlomljeno čokolado in odstavite. Mešajte toliko časa, da se čokolada stopi. Pustite, da se vse skupaj ohladi. Ohlajeno zmes pretlačite s paličnim mešalnikom. Kremo nalijte v kozarčke in čez noč postavite v hladilnik. Krema se bo strdila. Kokosov in mandljev čips na suho prepražite, da zlato porjavi. Pred serviranjem vsakemu kozarčku dodajte žlico karamelizirane buče in potresite s praženim mandljevim in kokosovim čipsom.

Uživajte v slastni kombinaciji okusov in struktur!

 

Recepti in pripravi: Saša Drobnič Škrjanec

Fotografije: Klemen Brumec

Dom in Stil
10. dec 2016
spremenjeno 15. dec 2016

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...