Kuhano vino in domač čaj

Tople čaj ali kuhano vino, sta dve klasični pijači, ki nas grejeta v mrzlih dneh. Če boste izkoristili sončne dneve v slovenskem visokogorju vam priporočamo na pozabite na vroč domač čaj.

 

Najlepši čas v letu je, ko iz mrzlih, praznično okrašenih ulic zadiši omamen vonj po kuhanem vinu. Ali ko se iz dolgega zimskega sprehoda vrnemo v topel dom, kjer nas čaka doma pripravljeno kuhano vino. Vroča mešanica sladkega in dobro začinjenega alkoholnega napitka pogreje še tako mrzle roke, toplina pa se kmalu naseli po celem telesu. Aromatična pijača gre dobro tako k mesnim jedem, drugim glavnim obrokomm, kot tudi k piškotom in podobnim sladkim priboljškom. Mi smo si tokrat pripravili rdeče kuhano vino. Vsem mlajšim članom družine pa smo pripravili prav tako slasten čaj, ki se v hladnejših dneh ravno tako vedno prileže. Poglejmo si, kako smo ta slastna napitka pripravili.

 

 
 
Rdeče kuhano vino
 
 
Za kuhano vino izberite kvalitetno rdeče vino, pripravite pa še sladkor, mlete klinčke in cimet ter po želji še limono ali pomarančo. Na liter vina dodajte 2,5 dl vode, 4 do 6 žlic sladkorja, klinčke in cimet, lahko tudi limonino ali pomarančno lupinico, vanilijev sladkor in ostale dodatke po želji. Količina sladkorja je odvisna od vrste vina; sladkemu vinu ga dodajte manj. Pokusite – v ustih mora ostati okus vina, ne sladkorja. Postrežete lahko s cimetovo palčko ali janeževo zvezdo, na kozarec pa lahko dodate še rezino limone ali pomaranče.
 
 
Čaj
Vsem, ki ne pijejo alkohola, priporočamo ravno tako slastno in vročo – včasih zdravilno, drugič osvežilno – pijačo; to je seveda čaj. Po njem pa velikokrat posežemo prav vsi, navsezadnje se na vse zgodaj zjutraj bolj prileže blaga brezalkoholna pijača kot pa kuhano vino. Poznamo nešteto vrst čaja, od najbolj znanega pravega čaja, pa do zeliščnega, sadnega … Lipov čaj se je uveljavil kot slovenski narodni čaj. Začinijo ga z medom in limoninim sokom, pijejo pa ga najpogosteje ob prehladih, saj telo prisili k potenju.
 
 
 
Če si poleti niste naredili svoje zaloge zelišč, skočite do prve čajnice in si izberite svojo mešanico. Raziskujte nove okuse. Čaj lahko postrežete tudi v višjih kozarcih, malce ohlajen in ne preveč sladkan bo krasno nadomestil zgubljeno tekočino. Čaj po želji začinite s sladkorjem, limoninim sokom, medom, mlekom, semenom kardamoma, pomarančnim sokom, cimetom ipd. V planinah pa ga planinci radi »začinijo« z dodatkom ruma ali drugega domačega žganja. Uživajte v raziskovanju različnih kombinacij okusov!
 
 
 
 
Naj vas v teh prazničnih dneh greje dišeče kuhano vino ali slasten čaj, ne pozabite pa, da najbolje greje človeška toplina, iskrenost in ljubezen v naših medsebojnih odnosih.
 
Preverite pa tudi slastne recepte za vročo čokolado in kakav .
 
Fotografira: Klemen Brumec
Grelčki: Soba z razgledom
Stiliranje: Kaja Podržaj, Petra Slapar, Idiyas
 
 

Dom in Stil
3. jan

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...