Poletni piknik in zelena luč iz delavnice

Vabimo na nekoliko drugačen piknik z izvirnimi jedmi in dekoracijo - saj pridete?

piknik dekoracija

Poleti se prirpravlja piknike: katere jedi in kako bomo postregli? Namige smo že napisali, recepte in ideje preberite tu.

"Kva, a ne bom peku?" je zastokal s faco uničenega sindikalista po pogajanjih s sladko Irmo.

"Ne, ne boš, danes ne!"

Ker, kajneda, ko vabimo na piknik, mora pa ja po vsem naselju zadišati po zažganem, pardon, pečenem mesu. Ki ga obvezno cmarijo moški, ženske pa okrog pohlevno kosajo volovsko srce na krhlje in iz kuhinje prinašajo ohlajene flaške. Potem na žaru zacvrči še pir, in ko je karcenogenih snovi dovolj za pošten obrok, se glavni roštilj mojster zadere: "Je že! Krožnike!"

Nato z omaščenimi rokami segamo po kruhu, otroci sitnarijo za še več hrenovk, stric se grebe za zadnji kos prasca in prodaja stare štose o  ihanskem brancinu in    roštilj mojster se kot njegov prednik  tisočletja pred njim tam pod goro Olševo zadere: "Za ta glavnega tud kaj pustite! Ne bom sam kosti glodal." Ja, poglavar: tukaj je ražnjič, pa flafutka od piške, kremenakljc, a bi tud mal ajvarja?

Sosed se z izrazom svetega Lovrenca, ki so ga rablji na žaru živega žgali, zmrdne nad paradajzom, ko mu ga ponujamo, in petnajsti čevapčič zaliva s pirom. Otroci zdaj tečnarijo, da so žejni - a res, ja kdo pa je pojedel dve kili hrenovk? In Sonja se še enkrat priduša, da nikol več ne bo tolk pojedla. Ja, vemo, do kdaj bo ta nikoli. Potem je piknika za v anale konec. 

In za vse to bomo tokrat prikrajšali najdražjega. Danes sva namreč glavni midve z Matejo. Na naši zelenici počasi nastaja miza za pod večer.

Pogrneva jo s težkim rjavim, nekoliko robustnim prtom, nanj dava tekač: na beli podlagi so rjavi geometrijski vzorci. Poletje diši, zato po mizi razpostaviva dišavnice v lončkih in košaricah. Potem začneva prinašati najino peko: kruh, kruh in še enkrat kruh. Ampak kakšen! Vsak posebej je dišeč in slasten. Bi tega z oljkami?

Ali zelenega z bučnicami? Čudovit je z zeliščnim maslom. Če to ne zadošča, Klemen potegne iz svoje torbe še zajeten kos dišeče vratovine, da moški ukrotijo svoje meseno poželenje.

 

Morda tega, ki je slana potica tako rekoč?

 Namesto običajnih plastičnih vilic za piknik je Mateji uspelo stakniti te lesene - a niso posrečene? Karirasti prtički pa se  tako rekoč ujemajo s quiche lorraine ...

... ki je slastna pregreha.

Lubenica s feto je nekaj novega na našem jedilniku ...

piknik

... barvitega in okusnega. Noro dobra jed za vroče dni.

Za posladek Mateja karamelizira breskve pod vročim žarom v pečici - hja, moški ne bodo mogli reči, da ni bilo žara!;) 

Bovla je pijača za poleti.

Prijetno hladno jo nevarno hitro zvračamo po grlu.

Ups, en ali dva kozarca? Če je en, mi pa vidimo dva ... smo v težavah!

Mrači se. Sosed obesi nad  mizo staro luč iz sosedove delavnice.

V kozarcih zagorijo svečke.

Tudi laterne na vejah se pridružijo preganjanju teme. Otroci uživajo v svetlih plamenih.

Ker se noč gosti, je okrog nas vedno več sveč in nekdo ugasne električno luč. Tako je lepše. Naš piknik počasi zamira. Nihče več ne pogreša žara, le ljubi pravi, da to je pa grozno, tako brez dela sedeti na pikniku. 

In brez pira - a je to sploh bil piknik? Hja, se zazremo v zvezdno nebo in ugašajoče sveče, kaj pa drugega kot piknik - takle ženski!

Jedi sta pripravili Matejad in Mirjam.
Stiliranje: Matejad, Foto: MK, KB

Dom in Stil
30. jul 2010
spremenjeno 13. avg 2010

Povezave


Ideje za piknik drugače

Pogrinjek s šparglji

Piknik – romantika v rdeče-belem

Trije moški

Vrtne luči za 12. vrt v lončkih

Piknik - ideje za žar

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...