Tikin svet - keramična lirika

Tika tako ilustrira kot ustvarja keramiko - kako nastane posoda za hranjenje čebule, čebulnik?

 Predstavljamo naše, slovenske ustvarjalce(ke) uporabnih in okrasnih predmetov za dom in vrt: tokrat dajemo besedo Tiki, ki je knjižna ilustratorka in keramičarka.

Tika knjižna ilustratorka in keramičarka.

Sol v teh solnicah čuvajo mačke in obraščajo rože. Na mehki peščeni podlagi, ki jo brazdajo zarisi z modelirko, se razkazujejo v pastelnih ali zamolklih nasičenih tonih. Naredila jih je Tika, kot se  predstavlja za javnost. Po izobrazbi je likovna pedagoginja, po poklicu ilustratorka in minuli dve leti tudi keramičarka. Njena likovna izobrazba se odraža v suvereni kompoziciji in barvni paleti, ustvarjalna kilometrina se kaže v gibkosti linij, živ ustvarjalni duh pa se zrcali v izbiri motivov.  Živi v Škofji Loki in  svoje ustvarjanje  predstavlja tudi na blogu Tikin svet.

  "Glina je poseben material, mehak in voljan, dar matere zemlje, in ko se prepusti našim rokam, lahko iz nje marsikaj nastane," pravi Tika. "Takole sem se lotila izdelave posode za hranjenje čebule,  čebulnika:

 

Tika, knjižna ilustratorka in keramičarka.

Odrezala sem kos gline in ga ročno oblikovala v želeno formo.
 
 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.
  
Ko se je čebulnik malo utrdil, sem ga porisala in vanj vrezala odprtine za zračenje. Na vrhu pokrova sem pritrdila ročaj. Tako oblikovan se je počasi sušil pod polivinilasto vrečko.
 
 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.

Nato ga je čakala biskvitna peka, sledila je poslikava z glazurami in še končna, glazurna peka."

 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.
 
 Tako je nastal Tikin čebulnik z dremajočim pavom in slapom, ki napaja tulipane. Modri odtenki na peščeni podlagi. Nepričakovane line, ki razgibajo gmoto. Roč je modra krogla. Zdi se, da so v čebulniku ujeti perzijski sultanovi vrtovi. 

 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.

Podobno nastajajo tudi laterne za čajne lučke in pisane solnice.
 
Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.
 
Tika ustvarja tudi ptičje napajalnike, cvetlične lonce, ptiče in podobno - ti predmeti najdejo svoje mesto pred hišo in na vrtu. Vse to ustvarjanje ji je omogočila lastna peč za žganje gline. Tiho delo v delavnici Tika dopolnjuje z delavnicami za otroke in upokojence. Otroci si upajo več, zato so zanjo navdih. Rada dela z ljudmi, posebno so ji všeč skupne delavnice z otroki in starejšo generacijo na tednu medgeneracijskega sodelovanja, ko se pretaka ustvarjalna energija med ljudmi v različnih življenjskih obdobjih.

Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.

 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.

 Tikin svet je majhen kotiček, napolnjen z glino, čopiči in barvami. In z rastlinami, posajenimi v ročno izdelane keramične lonce. Zdi se, kot da so eno, neločljive s posodo, ki jim daje dom. Druga drugo žlahtnijo.

 
Tikine izdelke lahko kupite v spletni trgovini Leart , kmalu  bodo naprodaj še v trgovini Olivija v Ajdovščini. Lahko pa ji tudi pišete na e-naslov tika.keramika@gmail.com.
 
Naši, slovenski ustvarjalci(ke) uporabnih in okrasnih predmetov za dom in vrt bodo redni gostje na našem portalu - spremljajte jih in njihovo ustvarjanje!
 

Dom in Stil
8. sep 2010
spremenjeno 9. sep 2010

Povezave


Šopek po slovensko, šopek po italijansko

Moj sanjski balkon

Izbiranje barv za magnetno tablo

Tiha keramika iz Brd

Sejem Vesna - kaj pogledati, kaj kupiti

Lončarska vas Filovci

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...