Trgatev, vandima, bandima, malica in vinotok

"Tresle, tresle so se brajde," poje Iztok Mlakar, mi pa smo šli z nonino malico v vinograd.


Cel dan smo bli v vinogradi,
an sonce je ku zlodi peklo,
s z vinom smo se frišali,
po grlu je ku potok teklo.

(Iztok Mlakar: Vandima)

 

Trgatev – letos kot da je sonce dezertiralo, ko bi vendar moralo grozde do konca zasladiti in osušiti roso in vlago v vinogradih, da bi trgači nabrali grozdje za vrhunsko vino. Kar je, je … trgatve, bratve, vandime, bandime se vrstijo. Na Krasu se trže refošk za teran. Gosti temni grozdi vdano čakajo v brajdah, da jih roka mehko odreže.
Bandima je praznik, ljudje so dobre volje, »moja duša je židane volje, kot bila bi pila kraški teran«, je rekel Župančič. Kras je ratal ena taka mičkeno gosposka pokrajina, kje so že cajti gmajn, pobritih od burje in skopega golega preživetja.  

 


Kaj so gospodinje na Krasu nekoč postregle za bandimo, mi morostarji ne vemo. Da se danes ob tej priložnosti izbrano pije in dobro jé, pa vemo. Tudi žvižgati ni več treba med tem opravilom, zato marsikatera jagoda zaide med zobe. Med brajde pa smo vzeli tudi malico – potico in teran, ma nam ni ku potok po grlu tekel. En kvartin bo zadosti, da se svet ne bo zadondolal. Koš je kot iz noninih cajtov, ploh za rezanje je v družini že dolgo, prt je malo zagmašen in malo delavniški.
Nona je spekla potico, za zvečer bodo pa štruklji. Potico je zavila v povoščen bel papir in povezala z navadno vrvico. Čedno. Lahko bi bila lepo darilo.

 

 

Ma naj se v vinogradi pije flaširan teran, se z glaži ne pretirava – bi jih blo škoda ta lepih pecljatih. En kvartin bo zadosti, da se svet ne bo zadondolal. Iztok Mlakar se vedno znova zmisli tiste vandime v Brdih, »ko ko se ti taka rječ zgodi,/ ti glava radžunirat neha,/ an slepe ratajo oči,/ ni več boga,/ ankar greha. … e človk obrača, bog obrne, mladost je šla od mene preč, kar cajt uzame, več ne vrne.«

 

 

Tudi mi se je bomo zmislili bandime in sonca, ki proseva skozi trtine liste, žametnih grozdov, terana v kozarcih in preproste malice naše none.

 

 

Stiliranje: Matejad

Foto: KB

Dom in Stil
4. okt 2010
spremenjeno 5. okt 2010

Povezave


Jesen poje v meni

Skrivnostno fotografiranje

Rojstni dan ali prazniki s kostanjevimi sladicami

Pršut in teran - ideje za postrežbo

Orehova potica

Pehtranova potica za veliko noč

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...