Novoletne voščilnice

Ročna izdelava voščilnice v pergamentni tehniki.

Pergamentna tehnika je tehnika izdelave čestitk in drugih izdelkov iz pergamentnega (paus) papirja. Z uporabo raznih tehnik na pergamentnem papirju lahko izdelamo tudi ljubke novoletne voščilnice. Ker je papir zelo močan, se ne pretrga in ne poškoduje tako zlahka, je pa tudi raztegljiv. Vse te značilnosti papirja omogočajo, da ga lahko barvamo, luknjamo (perforiramo), ustvarjamo reliefno površino (embosiramo) in še marsikaj drugega. Delo opravljamo po več stopnjah. Začnemo z enostavnimi osnovnimi stvarmi in napredujemo po stopnjah, korak za korakom.
 
Postopek izdelave
 
 
Potrebujemo:
 
 
Vsak projekt se  začne s prerisovanjem vzorca na pergamentni papir, najenostavneje to naredimo z belo barvico.  Odstranimo vzorec.  
 
 
Črte na papirju so osnova za poznejše embosiranje (relief) in tudi barvanje vzorca. Potem se lotimo embosiranja  s pomočjo orodja za embosiranje na hrbtni strani papirja.
 
 
S pomočjo te tehnike se barva papirja spremeni v nežno belo, embosirani vzorci pa se na papirju izbočijo.
 
 
Ker je na našem vzorčku tudi precej luknjic, uporabimo še tehnike perforiranje (luknjanja).
 
 
Za luknjanje uporabljamo orodja, ki imajo v glavi igle, namenjene perforiranju. Luknjanje služi tudi kasnejšemu rezanju obrob. Luknjice delamo drugo ob drugi v enaki razdalji. Zdaj je naša osnova že embosirana in perforirana. Nazadnje uporabimo le še škarje. Rezultat, dobljen z rezanjaem, je najznačilnejša oblika pergamentne tehnike, ki da izdelku čipkast videz. Pri rezanju papirja je pomembna drža škarjic. Obrnemo   jihtako, da je rezilo obrnjeno navzdol. Papir položimo na podlago, primemo škarjice in rezili previdno vtaknemo v luknjici.
 
 
Škarjice stisnemo in jih pri rezu narahlo obrnemo proti levi, nastane izrezan trikotnik.
 
 
Izrezano osnovo le še zalepimo na osnovo. Lepilo previdno in na tanko nanesemo na embosiran del vzorca, da se pri stiku s papirjem ne razmaže in ga ni moč videti.
 
 
Izdelava voščilnic v tej tehniki se vam morda zapletena, kar pa sploh ni res. Za začetek in učenje tudi ne potrebujete prav posebnega orodja. Za embosiranje lahko uporabite stare pletilke ali pa kar dno okroglega čopiča, za luknjanje buciko z držalom, belo barvico si sposodite iz otroške peresnice, vzorčke pa najdete na internetu. Oborožite se le z veliko mero potrpežljivosti.

za Dom in stil je besedilo in fotografije prispevala Flo in njeni prsti

Dom in Stil
25. nov 2010
spremenjeno 26. nov 2010

Povezave


Božična zvezda - vzgoja in nega

Novoletna voščila, novoletni verzi, SMS-voščila, SMS-verzi, SMS-čestitke

Novoletne čestitke - enostavne

Božične voščilnice in uporabno darilo

Ustvarjajmo novletne voščilnice z otroki

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...