Vrt v lončkih 20: Presajanje lončnic

Lončnice največkrat presajamo spomladi, pa tudi po potrebi.

Lončnice največkrat presajamo spomladi, vendar to lahko opravimo tudi čez leto, ko opazimo, da je cvetlični lonček postal premajhen. To je preprosto opravilo, če upoštevamo nekaj temeljnih pravil: čista posoda, izbira pravega substrata, drenaža.

 
Pri presajanju izberemo za eno ali dve številki večji lonec. Če rastlino presadimo v preveliko posodo, se zemlja lahko zakisa.

 

Presajanje lončnic

Če bomo presajali v rabljene posode, jih dobro očistimo in operimo, porozne posode lahko tudi razkužimo. Pripravimo tudi primerno prst, ki jo lahko kupimo ali zamešamo sami. Pred  presajanjem moramo poznati potrebe rastlin in izbrati bolj kislo ali bolj alkalno, težjo ali rahlejšo, bogato ali manj hranilno prst. Za drenažo lahko uporabimo prod, glinene črepinje, zdrobljeno plastiko ali glinoporne kroglice. Rastlino pred presajanjem zalijemo.

Presajanje lončnic

 Glinene posode oziroma posode s porozno površino pred presajanjem temeljito namočimo, saj bi suhe iz prsti hitro potegnile vlago. Namakamo jih toliko časa, da v vodo nehajo izhajati zračni mehurčki.

Presajanje lončnic

Na dno lončka najprej nasujemo plast drenaže.

Presajanje lončnic

Potem v lonček nasujemo nekaj prsti tako visoko, da bo rastlina s koreninskim vratom segala tako visoko kot pred presajanjem, malo pod rob lončka.

Presajanje lončnic

Rastlino previdno in nežno izlončimo. Steblo primemo pri dnu in lonček obrnemo na glavo. Če korenine že silijo skozi dno lončka, jih previdno razrahljamo, s palčko potisnemo v notranjost lončka in pazimo, da povzročimo čim manj poškodb. Od oboda posode jih ločimo tako, da z robom udarjamo ob trdo podlago.

Presajanje lončnic

Koreninski pletež nekoliko razrahljamo in stresemo, da odstranimo staro prst. Ob tem lahko tudi odstranimo porumenela ali ovenela stebla in liste, obrezovanje zelenih delov pa prihranimo za čas, ko se bo rastlina spet ukoreninila.

Presajanje lončnic

Rastlino namestimo v lonček in preverimo, do kod bo segel koreninski vrat. Če smo nasuli dovolj prsti na dno, zdaj dosujemo še prst ob obodu.

Presajanje lončnic

Med delom lonček potresemo, da prst gre med korenine. Z roko jo nekoliko potlačimo in dosujemo toliko prsti, da sega dober centimeter pod rob lončka.

Presajanje lončnic

Rastlino zalijemo in postavimo v senco.

Presajanje lončnic

Čez nekaj dni jo prestavimo na njeno običajno mesto.

Presajanje lončnic

Ta rastlina bi morala že pred časom biti presajena. Take korenine je zelo težko razrahljati, zato se ob nakupu izogibajmo sadikam  in rastlinam v pretesnih lončkih.

Presajanje lončnic

Ta rastlina še ne potrebuje presajanja, saj korenine še niso prerasle prsti. Rastlina ima na voljo še dovolj prostora za razvoj.

Presajanje lončnic

Za to rastlino pa je napočil ravno pravi čas za presaditev.

 
Ponovimo: lončnice presajamo, ko opazimo, da je cvetlični lonček postal premajhen, pri tem  opravilu pa nekaj temeljnih pravil: čista posoda, izbira pravega substrata, drenaža.
 
Foto: KB

Dom in Stil
20. sep 2010
spremenjeno 24. sep 2010

Povezave


Hej, kdo obeša cunje med moje rože?

Pomladni balkoni

Milano 2012 – vrtno pohištvo

Vrt v lončkih 24: zgodnjespomladanske zasaditve

Obisk pri gojiteljih orhidej: Ocean Orchids

Vrt v lončkih 18: Cvetoče grmovnice in drevje

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...