Vrt za sladokusce

Knjiga o biološkem vrtnarjenju

Priročnik Vrt za sladokusce, ki ga je izdala Tehniška založba Slovenije, je prijazno barvit in vabljiv priročnik tako za tiste, ki nimajo izkušenj s pridelavo zelenjave, kot za raziskovalce novih možnosti in okusov. Knjiga stavi na biološko pridelavo in ponuja navodila za gojenje zelišč, sadja, zelenjave in celo užitnih cvetov. Vsi vemo, kako brezokusna sta lahko sicer na pogled vabljiva zelenjava in sadje iz konvencionalne pridelave, pravi sladokusci pa cenijo sveža živila z vrsti lastnim okusom in dajejo prednost starim sortam pred sodobnimi.

 


Biološko vrtnarjenje je najprej zdrava dejavnost, z njo pa pridelamo polnovredna zdrava živila. Tako tudi skrajšamo pot od njive do lonca, kar pripomore k večji hranilni vrednosti, saj tisti hip, ko izpulimo solato ali oberemo paradižnik, že začneta propadati.

 


Priročnik predstavi načine dela v vrtu, od vrtnarjenja v posodah do zasnove zelenjavnega vrta, kolobarjenja, namakanja in kompostiranja. Na kratko je predstavljenih nekaj naravi prijaznih oblik boja proti najpogostejšim škodljivcem. Zatem so po poglavjih predstavljena zelišča, užitni cvetovi, stare sorte, zelena in listnata zelenjava, mlada zelenjava, gobe in sadje. Tako v poglavju Zelišča izvemo osnovne podatke o gojenju in pobiranju pridelka, uporabi zelišč in spoznamo bolj ali manj znane predstavnike: od peteršilja do tolščalka, od monarde do melise. Najobširnejše poglavje je seveda namenjeno zelenjavi, v poglavju o gobah pa izvemo, katere sorte lahko gojimo doma – menda celo mavrahe! V poglavju o sadju se sprehodimo od sadnega drevja do jagodičja.


Sladokusci bodo seveda sejali, okopavali, obrezovali in obirali zaradi zadnjega poglavja, kjer je zbranih nekaj receptov z vsega sveta – mi bi jih več!
Skratka, priročnik bo zadovoljil potrebe začetnika ali povprečnega vrtnarja, ki potrebuje nekoliko spodbude za odkrivanje novih sort in okusov. Knjigo je napisala Virginia Hayes, 144 strani je bogato ilustriranih in opremljenih s fotografijami. Stane 29,99 evra, na spletu pa jo lahko naročite za 26,99 evra.

Dom in Stil
1. feb 2011

Povezave


Preprosti likovni izdelki za otroke

Barve in teksture

Slovenske hiške in stanovanjca

Besede, besede in oranžna poroka

Revije o opremljanju stanovanj

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...