Všečnosti za vikend

Ana Desetnica, Rock Otočec, pletemo preprogo ... dovolj za ta konec tedna?

 

Napotujemo:


 

Foto: Matej Slabe

Otoška jasa bo od petka do nedelje spet srečevališče mladih in manj mladih na glasbeni podlagi.  Brezplačni avtobusi do prizorišča, brezplačno kampiranje, blato,  preko 50 domačih in tujih glasbenih zasedb, med njimi nemška skupina Guano Apes,  The Subways, nastopili pa bodo tudi Newyorčani The Toasters, ki veljajo za utemeljitelje ska glasbe, naše skupine, kot so Zmelkoow, Zaklonišče prepeva, Kill Kenny, Adam, The Toronto Drug Bust – pa še maša za povrhu.  Mame, gremo ali bomo samo prale v ponedeljek?

Kovaški šmaren v Kropi ta konec tedna, od 1. do 3. julija 2011,  je tradicionalna prireditev, ki jo spremljajo kulturne športne, zabavne, družabne prireditve, likovne delavnice za odrasle in otroke, muzejske razstave,  talila se bo železova ruda. Kovaški šmaren Kroparji praznujejo že stoletja, na način kot danes pa že petnajsto leto zaporedoma.

Foto: KB

Art market je projekt, ki združuje najrazličnejše ustvarjalce z različnih področij ustvarjanja. Vsako soboto od maja do 15. oktobra jih lahko najdete na ulici Breg v Ljubljani, kjer razstavljajo in prodajajo svoja dela vsako sončno soboto...   V letu 2011 že dvanajsto leto organizirajo projekt, ki združuje najrazličnejše ustvarjalce. Art market je postal stalnica poletnih sobot, s tem pa tudi prepoznaven in zaželen.

V okviru prireditve Brežice, moje mesto 2011 si boste v soboto, 2. julija, lahko ogledali grajsko tržnico starin na dvorišču brežiškega gradu. Posavski muzej Brežice bo organiziral Grajsko tržnico starin. Dogodek na grajskem dvorišču je namenjen predstavitvi, prodaji in izmenjavi zbirateljskih predmetov in bo trajal od 10. do 14. ure. V okviru tržnice bodo nastopili Kranjski komedijanti (lajnarji), s svojimi dobrotami se vam bodo predstavile članice Društva kmečkih žena Brežice.

 

Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča, ki vsako leto poteka v Ljubljani, Mariboru, Kamniku, Šoštanju, Celju …, k ogledu nastopov uličnih umetnikov z vseh koncev sveta pritegne množice gledalcev. Festival v Ljubljani tradicionalno poteka prvi konec tedna v juliju. Štirje festivalski dnevi na različnih prizoriščih po središču mesta in njegovem obrobju ponudijo pester izbor domače in tuje ulične produkcije. Več o predstavah in nastopajočih na festivalski spletni strani.

 

Vsaka zima enkrat mine,
prismehlja se zopet maj,
rožice spet zacvetijo,
a mladosti ni nazaj.

Odlomek iz pesmi Planšarjevo slovo Robanovega Joža


Knezova domačija v Robanovem kotu


Turistično društvo Solčava vabi  na 10. pohod po poteh Robanovega Joža v Robanov kot v nedeljo, 3. julija 2011, ob 10. uri. Ob 12.30 bo  na Robanovi planšariji maša. Na  planšariji vam bodo ponudili tudi  planšarske dobrote in  knjigo Jože Vršnika Preproste zgodbe s solčavskih planin. Pohod bo ob vsakem vremenu! Dodatne informacije: TIC Solčava – Center Rinka, tel. 03/839-07-10, ali info@solcavsko.info.

V soboto, 2. julija 2011, bo ob 21. uri v Layerjevi hiši v Kranju nastopila pripovedovalsko-glasbena skupina z dolgim imenom Tri zdrave Marije in en oče naš. Skupina sodi na področje sodobnega pripovedovanja, ki prinaša sodobno interpretacijo in avtorsko uglasbitev ljudskih zgodb. Nastala je s sodelovanjem priznanih glasbenikov Polone Janežič, Boštjana Narata in Vesne Zornik (vsi trije člani skupine Katalena), pripovedovalk Ane Duše in Špele Frlic ter režiserja Mareta Bulca, ki se je med drugim podpisal tudi pod gledališko uspešnico Čefurji, raus! Zgodbe, ki pletejo večer, izhajajo iz slovenskih pripovednih pesmi Nuna, V srcu se ljubezen melje, Lenčica, Gregcova sestričica in Grajska gospa ubije majerici sina ter škotske ljudske zgodbe Rdeča in bela vrtnica in po ljudskih motivih zapisane zgodbe Vampir makedonskega pisatelja Petra A. Andreevskega.

Zgodbe, v katerih nerojena deca obiskuje svojo nesojeno mater, mrtveci vstajajo iz grobov, device sekajo Turkom glave in možje mečejo žene z grajskih zidov, niso primerne za otroke in mlajše mladostnike! Več na www.festivalcarniola.com

V nedeljo, 3. julija 2011, pojdite na Kongresni trg v Ljubljani, kjer bo zadonela Simfonija št. 8 v Es-duru Gustava Mahlerja, Simfonija tisočev, pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva. Orkester Slovenske filharmonije in Orkester Zagrebške filharmonije, 21 zborov iz Slovenije in Hrvaške, osem mednarodno priznanih solistov bo izvedlo "sporočilo ljubezni v časih brez ljubezni", kot jo je opisal Mahler. Koncert je posvečen žrtvam vojne za Slovenijo. Organizator Festival Ljubljana.


Berimo:

Zavod za prostorsko kulturo Trajekt deluje kot nevladna organizacija na področju arhitekture, krajinske arhitekture in urbanizma in upravlja spletnim portalom www.trajekt.org, ki je namenjen širjenju strokovnih informacij, izmenjavi znanja in idej ter krepitvi strokovne ozaveščenosti. Zanimiva je rubrika Praksa. Tokrat opozarjamo na članek Stanovanjska zazidava na Perovem - Hiše z dodano vrednostjo.

 


»Hiše na Perovem, ki so jih zasnovali Dekleva Gregorič arhitekti, so primer sodobne strnjene zazidave stanovanjskih hiš, protiutež tipične slovenske razpršene gradnje prostostoječih hiš na mestnih obrobjih.«

 

Počitnice so izziv za starše, kako najti polja sodelovanja z otroki in kako kdaj kanalizirati presežke energije. Bi skupaj spletli preprogo? Pa še angleščino boste utrjevali ob prebiranju navodil. Spletna stran http://www.diynetwork.com/

 

Še nekaj dobrih idej za preživljanje prostega časa z otroki! Mikodesign.

 

 

Boste naredili hišico iz papirja ali girlando iz zastavic ali rožic? Preprosta navodila so na voljo.


 

Mirjam
1. jul 2011

Albumi

Spalnice
Vrata in predsobe
Urejanje vrta
Dekoracije
Delovni prostori
Kuhinje
Dnevne sobe
Otroške sobe
Kopalnice

Članki in nasveti

Trendi
Fotozgodbe
Tako se naredi (DIY)
Arhitektura
Rešitve
Kolumnenja
Prebrali smo
Free prints
Nasveti v slikah

Nagradna igra

Najnovejši
Arhiv
Pogoji

Uporabniki

Največ objav
Največ komentarjev


PRIJAVA

Oglaševanje

Cenik
Ponudba
Gradniki - Widgets
Mediji

Kontakt

Pravni pouk
RSS
© Copyright
Piškotki

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...